Ethereum “preskočio” vrijednost od 3.400 dolara

Cijena ethereuma od početka ove godine porasla za oko 360 posto.

Upotreba ethereuma postaje sve češća u takozvanim decentralizovanim finansijskim aplikacijama (EPA)

Ethereum, drugi najveći svjetski digitalni novčić, dostigao je noćas novu rekordnu vrijednost od 3.456,57 dolara, čime je njegova cijena od početka ove godine porasla za oko 360 posto.

Na trgovanju danas oko podneva po azijskom vremenu, ova kriptovaluta se spustila sa rekorda na nivo od 3.271,90 dolara, izvještava CNBC pozivajući se na najnovije podatke CoinDeska.

Interesovanje za kriptovalute je snažno poraslo tokom protekle godine, a najviše je ojačala tražnja za bitcoinom koji je neprekidno obarao vlastite cjenovne rekorde. Rast njegove vrijednosti se pripisuje brojnim faktorima, između ostalog i povećanom interesovanju institucionalnih investitora i velikih kompanija, poput “Tesle”, koji su počeli da ga kupuju.

Bitcoin neki opisuju kao „digitalno zlato“ i “čuvarom” vrijednosti u vrijeme geopolitičkih turbulencija ili nestabilnosti na finansijskim tržištima, kao i zaštitom od inflacije.

“Pametni ugovori”

Ethereum je drugačiji. On funkcioniše više kao platforma na kojoj programeri mogu da grade aplikacije. Ethereum je naziv mreže ili osnovne blockchain tehnologije, dok je ether digitalna valuta koja se koristi za pokretanje platforme.

Takozvani “pametni ugovori” su ključna karakteristika ethereuma. To su ugovori koji se mogu automatski izvršiti korištenjem koda.

Upotreba ethereuma postaje sve češća u takozvanim decentralizovanim finansijskim aplikacijama ili aplikacijama DeFi. To su finansijske usluge zasnovane na blockchainu, kao npr. kreditiranje, kojima bi se u teoriji mogle zaobići banke i brokerske kuće.

Prošlog mjeseca, Evropska investiciona banka je objavila da je izdala svoju prvu digitalnu obveznicu za javno trgovanje na blockchain platformi Ethereum.

Izvor: Agencije