Slovenija i ove godine izdaje turističke bonove

U pripremi je zakon koji predviđa bonove koji bi se trošili u turizmu, ugostiteljstvu, a možda i za kulturne, sportske i rekreativne aktivnosti i sadržaje.

O vrijednosti bona za sada se ne može govoriti, ali će biti manja nego što je bila lanjska (EPA)

Kako bi pomogla pandemijom ugroženim sektorima privrede, Slovenija će i ove godine izdati besplatne bonove koji bi se ove godine, za razliku od lani, osim za smještaj u turističkim objektima mogli koristiti i za kulturne i druge sadržaje.

Simon Zajc, državni sekretar u Ministarstvu privrede, kazao je da je u pripremi interventni zakon koji predviđa izdavanje vrijednosnih bonova koji bi se trošili u turizmu i ugostiteljstvu, ali se razmišlja da bi se mogli koristiti i za kulturne, sportske i rekreativne aktivnosti i sadržaje, prenosi Hina.

Prema njegovim riječima, još je uvijek riječ o varijantama u prijedlogu Vlade, koje još treba doraditi, jer će primjena biti drukčija od lani izdanih turističkih bonova, no i novi bi se bonovi, kao i oni izdani lani, mogli koristiti do kraja 2021. godine.

Lanjski bonovi i dalje vrijede

U razgovoru s novinarima prilikom konferencije turističkih radnika za pripremu ovogodišnje ljetne sezone, Zajc je kazao da se o vrijednosti bona za sada ne može govoriti, ali da će ona biti manja nego što je bila lanjska, kada je Slovenija subvencionirala turistički sektor i stimulirala domaća noćenja, jer stranih gostiju zbog zdravstvene krize COVID-a 19 i restrikcija skoro ni nije bilo.

Vlada je lani interventnim zakonom pred ljeto izdala građanima besplatne turističke bonove, koje su mogli koristiti u domaćim kapacitetima, ali samo za smještaj s doručkom, pri čemu su punoljetni dobili bon vrijednosti 200 eura, a maloljetni u visini 50 eura.

Zbog restrikcija i zatvorenih hotela većim dijelom epidemije COVID-a 19, veliki dio lanjskih bonova koji je trebalo potrošiti do kraja prošle godine ostao je neiskorišten, pa je Vlada njihovu upotrebu dopustila i u cijeloj ovoj godini.

Izvor: Agencije

Povezane

Vlasti Sjeverne Makedonije podijelile su 117.000 vaučera u vrijednosti 100 eura građanima sa niskim prihodima. Mogu da ih iskoriste u nekom od domaćih turističkih centara do sredine decembra. Za deset dana iskorišteno je gotovo 2.300 vaučera.

Published On 26 Jul 2020

Novo normalno, koje je donijela pandemija, znači i drugačiji turizam. Pobjednici sezone su nautički turizam i oni koji su ponudili kvalitetu. Međutim, nakon sezone vrijede druga pravila, a na konferenciji o turizmu, stručnjaci iz više zemalja pokušali su dati odgovor kako je spasiti.

Published On 06 Oct 2020
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO