VW dobio ponudu za Lamborghini vrijednu 7,5 milijardi eura

Volkswagen je u novembru počeo pripremati strateške opcije za Lamborghini i Ducati, pri čemu se pominjala i moguća inicijalna javna ponuda ili prodaja.

Čelnici Volkswagena i Audija su potvrdili da imaju saznanja o ponudi za kupovinu Lamborghinija (EPA)

Kompanija Volkswagen dobila je ponudu vrijednu 7,5 milijardi eura za preuzimanje Lamborghinija od jednog anglo-švicarskog konzorcija, uprkos trvdnjama njemačkog proizvođača vozila da ovaj brend “nije na prodaju”, objavio je britanski sedmičnik Autocar.

Švicarska Quantum Grupa iznijela je neobavezujuću ponudu u pismu o namjerama upućenom Volkswagen grupi ranije ovog mjeseca, u kojem je predložila uslove za preuzimanje.

Ta novoosnovana holding kompanija, sa sedištem u Cirihu, formirala je konzorcij s investicionom firmom Centricus Asset Management iz Londona za pomenutu potencijalnu akviziciju, prenosi Tanjug.

Predsjednik VW grupe Herbert Diess i predsjednik Audija Marcus Disman su potvrdili da imaju saznanja o ponudi za kupovinu Lamborghinija, navodi list, dodajući da je redakcija došla u posjed kopije ponude, zajedno s drugim povjerljivim dokumentima.

Pad prodaje Lamborghini vozila

VW je u novembru prošle godine počeo pripremati strateške opcije za Lamborghini i Ducati, pri čemu se pominjala i moguća inicijalna javna ponuda ili prodaja.

Međutim, njemački automobilski gigant je zvanično odbacio prijedlog za prodaju u decembru 2020. godine, nakon sastanka nadzornog odbora VW grupe, kada je odlučeno da poslovanje Lamborghinija ostane pod kontrolom Audija, zajedno s Bentleyem.

Audi je postao vlasnik Lamborghini Automobila 1998. godine, otkupivši za 110 miliona dolara vlasnički udio u indonežanskoj zajedničkoj firmi Megatec od Hutomoa Mandle Putre, najmlađeg sina tadašnjeg predsjednika države Suharta, podsjeća britanski sedmičnik.

Lamborghini je prošle godine prodao 7.430 vozila, što je pad u odnosu na rekordnu godišnju prodaju od 8.205 jedinica u 2019. godini.

Uprkos ovom padu, koji se uglavnom pripisuje 70-dnevnom zatvaranju fabrike u Saint Agati, u Italiji, zbog pandemije korona virusa, dobit kompanije je dostigla rekord na prihod od 1,61 milijardi eura.

Izvor: Agencije