Trgovina između EU-a i Britanije opala za četvrtinu poslije Brexita

Britanski ministri su smanjenje trgovinske razmjene dijelom pripisali uticaju pandemije korona virusa.

Najveći pad nakon Brexita je zabilježen u trgovini s Irskom i Njemačkom (EPA)

Trgovinska razmjena između Evropske unije i Velike Britanije opala je za gotovo četvrtinu u prva tri mjeseca posle Brexita, prema podacima britanske Kancelarije za nacionalnu statistiku.

Najveći pad je zabilježen u trgovini s Irskom i Njemačkom, navodi briselski portal Euraktiv, a prenosi Beta.

Izvoz u Irsku je opao za 47,3 posto između decembra i januara, s najvećim padom izvoza hemikalija, životinja i u prehrambenom sektoru. Prema sporazumu o Brexitu, uvedene su carinske provjere na svu robu koja u Irsku ulazi iz Velike Britanije.

Uvoz iz Njemačke, najvećeg trgovinskog partnera Velike Britanije među članicama EU-a, opao je za 30,5 posto, odnosno 1,7 milijardi funti u istom periodu.

Prema sporazumu Brisela i Londona o trgovini i saradnji, koji je stupio na snagu 1. jaunara, razmjena roba između dvije strane se odvija bez carina i kvota poslije izlaska Britanije iz EU-a.

EU provjere

EU je, međutim, 1. januara uvela granične provjere izvoza iz Velike Britanije, dok je London odlučio da postepeno uvodi recipročne mjere do oktobra.

Britanska statistička kancelarija je u saopštenju 25. maja navela da su podaci poređeni sa istim tromjesečjem 2018. jer je to najnoviji period sa relativno stabilnom trgovinom.

Također je navedeno da je bilo teško potpuno razdvojiti uticaje koji su pandemija korona virusa i izlazak iz EU imali na britansku i međunarodnu trgovinu.

Britanski ministri su smanjenje trgovinske razmjene dijelom pripisali uticaju pandemije i pravljenju zaliha britanskih preduzeća u EU uoči kraja prelaznog perioda.

U prvom tromjesečju 2021. godine ukupna robna razmena sa zemljama EU smanjena je za 23,1 posto, a sa državama izvan Unije za 0,8 posto u odnosu na prvi kvartal 2018. godine.

Najveći pad trgovine je zabilježen u januaru, kada je izvoz iz Velike Britanije u EU smanjen za 40,7 posto u odnosu na decembar. Od tada je trgovina izgleda počela da se oporavlja.

U martu je trgovinska razmjena sa EU-om porasla za 1,8 milijardi funti u odnosu na februar.

Ipak, preduzeća iz više sektora su imala poteškoće i kašnjenja zbog novih provjera i birokratskih procedura.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO