Koliko nisko može pasti Bitcoin?

Brzina posljednjeg pada potresla je nove pristalice kriptovalute i napravila sumnju u ideju da ona postaje stabilnija klasa imovine.

Purves navodi kako je naredni važan nivo za Bitcoin oznaka od 42.000 dolara (AFP)

Kohorta pratilaca kretanja grafikona na Wall Streetu kažu kako će se najveća prodaja Bitcoina od samog početka manije za ovom kriptovalutom, a koja je počela prošle godine, samo pojačati, prenosi Bloomberg.

Rich Ross iz Evercore ISI-a smatra kako će cijene pasti na 200-dnevni prosjek, pa će tako Bitcoin vrijediti 40.000 dolara, u odnosu na nešto manje od 44.000 koliko sad vrijedi.

Drugi prate druge obrasce i smatraju kako će nepredvidive objave Elona Muska na Twitteru i dalje držati tradicionalne investitore van igre. Također postoje špekulacije kako zlato počinje „odvlačiti“ novac od kriptovaluta.

„Odlučno se situacija promijenila na tržištu“, navodi izvršni direktor Tallbacken Capital Advisora Michael Purves koji je tačno predvidio prošlog mjeseca da će Bitcoin padati.

Pad ili rast

Bitcoin i dalje vrijedi 300 posto više od maja prošle godine, no brzina posljednjeg pada potresla je nove pristalice kriptovalute i napravila sumnju u ideju da ona postaje stabilnija klasa imovine. Vrijednost je pala za 30 posto u odnosu na april kada je vrijedila 64.000 dolara.

Purves navodi kako je naredni važan nivo za Bitcoin oznaka od 42.000 dolara jer ugrubo toliko iznosi vrhunac iz januara i 50-postotno povlačenje u odnosu na nivo iz decembra 2020.

Ukoliko Bitcoin padne ispod tog nivoa, predstoje mu novi gubici, no ako vrijednost ostane iznad, onda se možemo nadati novom rastu, predviđa Purves.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO