Srbiji 25 miliona eura zajma EIB-a za povezivanje plinovoda s Bugarskom

Izgradnja plinskog interkonektora Niš – Dimitrovgrad – Bugarska jedan je od prioritetnih projekata EU-a.

Projekt plinske interkonekcije Srbije i Bugarske vrijedan je 160 miliona eura, a dug ukupno 170 kilometara kroz obje države (Al Jazeera)

Srbija je u četvrtak s Evropskom investicijskom bankom (EIB) potpisala ugovor o zajmu od 25 miliona eura za gradnju plinske interkonekcije s Bugarskom, što je i jedan od prioritetnih projekata Evropske unije u povezivanju plinovoda za jugoistočnu i srednju Evropu, prenosi Hina.

Ugovor su, u virtualnim uvjetima, potpisali srbijanski ministar finansija Siniša Mali i potpredsjednica EIB-a Liliana Pavlova, u prisustvu ministrice rudarstva i energetike Zorane Mihajlović, te šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Sema Fabrizija, čime počinje realizacija projekta vrijednog 160 miliona eura, u dužini od ukupno 170 kilometara kroz obje države.

Pavlova je navela da je EIB osigurala 25 miliona eura za podršku gradnje interkonektora sa srbijanske strane, istaknuvši kako je taj projekt prioritetan za Evropsku uniju i inicijativu za povezivanje plinovoda za jugoistočnu i srednju Evropu, te da istodobno pridonosi i “snažnoj, prosperitetnoj i Srbiji u razvoju, što je zajednički cilj”.

Izgradnja plinskog interkonektora Niš – Dimitrovgrad – Bugarska jedan je od prioritetnih projekata kojim se osigurava uvezivanje plinovodnog sistema Srbije sa susjednim državama i otvara mogućnost dopremanja prirodnog plinina na tržište i iz drugih pravaca opskrbe.

Projekt je, po ocjeni srbijanskog Ministarstva finansija, “prepoznat kao jedan od šest prioritetnih projekata Evropske unije u okviru Inicijative o energetskom povezivanju srednje i jugoistočne Evrope”.

Veća energetska sigurnost

Ministrica energetike i rudarstva Zorana Mihajlović istaknula je da ugovor s EIB-om ne znači samo finansijska sredstva, već prije svega pridonosi stabilnosti u opskrbi plinom koja će Srbiji dati mogućnost da “kroz taj plinski interkonektor razmišlja i o diversifikaciji ponuđača plina”.

“Izgradnja ovog plinovoda značajno će povećati energetsku sigurnost ne samo Srbije, već i regije”, poručila je Mihajlović.

Srbija će, uz 25 miliona eura osiguranih zajmom od EIB-a, dobiti 49,6 miliona eura nepovratnih sredstva Evropske unije posredstvom preko IPA fondova, a ostatak iznosa platit će srbijanska vlada iz državnog proračuna.

Dužina tog plinovoda na teritoriju Srbije bit će 109 kilometara, a ukupan kapacitet 1,8 milijardi kubičnih metara plina.

Pozdravljam ovaj projekt i kao ključni dio šire strategije Srbije za dovršenje tekućeg liberaliziranja plinskog sektora i važnu posvećenost daljnjem napredovanju Srbije u pregovorima o pristupanju sa EU, poručio je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrizzi.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO