Norveška isključuje kompanije povezane s naseljima za Zapadnoj obali

Državni fond, vrijedan 1.300 milijardi dolara, isključio je dvije kompanije zbog njihovih aktivnosti povezanih s naseljima ‘izgrađenim kršenjem međunarodnog prava’.

Kompanije su isključene na osnovu savjeta Etičkog vijeća (Reuters)

Norveški državni fond, vrijedan 1.300 milijardi dolara, isključio je kompanije Shapir Engineering and Industry Ltd i Mivne Real Estate KD Ltd zbog njihovih aktivnosti povezanih s izraelskim naseljima na Zapadnoj obali.

Kompanije su isključene na osnovu savjeta Etičkog vijeća “zbog neprihvatljivog rizika da kompanije pridonose sistematskim kršenjima prava pojedinaca u situacijama rata ili konflikta”, navodi se u saopćenju fonda.

Najveći svjetski fond, koji globalno posjeduje 1,5 posto svih dionica, koordinira se prema širom rasponu etičkih smjernica i na osnovu savjeta vijeća isključuje neke kompanije iz svog ulaganja, prenosi Bloomberg.

Etičko vijeće je u posebnoj izjavi reklo “da su izraelska naselja na Zapadnoj obali izgrađena kršenjem međunarodnog prava te da njihovo postojanje i stalno širenje nanosi značajnu štetu palestinskom stanovništvu tog područja.”

Dezinvestiranje vlasništva

Norges Bank Investment Management je, također, odlučio izuzeti kompaniju Honeys Holdings Co., na osnovu preporuke etičkog vijeća, a nakon što je razmotrio prava radnika u dvije tvornice koje japanska kompanija posjeduje u Mijanmaru.

Fond objavljuje izuzeća nakon što proda stvarni kapital.

Krajem 2020. godine je posjedovao dionice u vrijednosti od milion dolara u kompaniji Shapir Engineering and Industry i dionice u vrijednosti od 12 miliona dolara u Mivnu.

Imao je dva miliona dolara u kompaniji za proizvodnju ženske odjeće Honeys Holdings.

S obzirom na to da su preporuke date prije kraja 2020. godine, NBIM je možda počeo s dezinvestiranjem svog vlasništva prošle godine.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO