Norveška isključuje kompanije povezane s naseljima za Zapadnoj obali

Državni fond, vrijedan 1.300 milijardi dolara, isključio je dvije kompanije zbog njihovih aktivnosti povezanih s naseljima ‘izgrađenim kršenjem međunarodnog prava’.

Kompanije su isključene na osnovu savjeta Etičkog vijeća (Reuters)
Kompanije su isključene na osnovu savjeta Etičkog vijeća (Reuters)

Norveški državni fond, vrijedan 1.300 milijardi dolara, isključio je kompanije Shapir Engineering and Industry Ltd i Mivne Real Estate KD Ltd zbog njihovih aktivnosti povezanih s izraelskim naseljima na Zapadnoj obali.

Kompanije su isključene na osnovu savjeta Etičkog vijeća “zbog neprihvatljivog rizika da kompanije pridonose sistematskim kršenjima prava pojedinaca u situacijama rata ili konflikta”, navodi se u saopćenju fonda.

Najveći svjetski fond, koji globalno posjeduje 1,5 posto svih dionica, koordinira se prema širom rasponu etičkih smjernica i na osnovu savjeta vijeća isključuje neke kompanije iz svog ulaganja, prenosi Bloomberg.

Etičko vijeće je u posebnoj izjavi reklo “da su izraelska naselja na Zapadnoj obali izgrađena kršenjem međunarodnog prava te da njihovo postojanje i stalno širenje nanosi značajnu štetu palestinskom stanovništvu tog područja.”

Dezinvestiranje vlasništva

Norges Bank Investment Management je, također, odlučio izuzeti kompaniju Honeys Holdings Co., na osnovu preporuke etičkog vijeća, a nakon što je razmotrio prava radnika u dvije tvornice koje japanska kompanija posjeduje u Mijanmaru.

Fond objavljuje izuzeća nakon što proda stvarni kapital.

Krajem 2020. godine je posjedovao dionice u vrijednosti od milion dolara u kompaniji Shapir Engineering and Industry i dionice u vrijednosti od 12 miliona dolara u Mivnu.

Imao je dva miliona dolara u kompaniji za proizvodnju ženske odjeće Honeys Holdings.

S obzirom na to da su preporuke date prije kraja 2020. godine, NBIM je možda počeo s dezinvestiranjem svog vlasništva prošle godine.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO