DW: Veliki planovi BioNTecha sa zarađenim milijardama

Njemačka farmaceutska kompanija BioNTech se svojom vakcinom protiv korona virusa uzdigla u sam svjetski farmaceutski vrh – i naučno i finansijski.

BioNTech je povećao svoj promet u prvom kvartalu 2021. u odnosu na isti period 2020. za više od 70 puta na gotovo dvije milijarde eura (EPA)
BioNTech je povećao svoj promet u prvom kvartalu 2021. u odnosu na isti period 2020. za više od 70 puta na gotovo dvije milijarde eura (EPA)

Njemačka farmaceutska kompanija BioNTech se svojom vakcinom protiv korona virusa uzdigla u sam svjetski farmaceutski vrh – i naučno i finansijski, ali već razmišlja i o vremenu posle ove pandemije i sprema ogromnu investiciju u Singapuru, piše Deutsche Welle (DW), a prenosi Tanjug.

U prvom kvartalu prošle godine BioNTech je još bilježio gubitak od pedesetak miliona eura, ali svi troškovi istraživanja i ulaganja su se isplatili i trenutno radi na povećanju proizvodnje.

BioNTech iz Mainza je povećao svoj promet u prvom kvartalu 2021. u odnosu na isti period 2020. za više od 70 puta na gotovo dvije milijarde eura.

I zarada se utrostručila na gotovo 1,1 milijardu eura.

Globalni koncern

BioNTech je spreman da preuzme ulogu globalnog koncerna koji će imati posla i poslije pandemije korone, navodi DW.

Specijalnost će im i dalje biti vakcine protiv zaraznih bolesti – genetski modificiranim preparatima kojima se proriče velika uloga u medicini, sve do borbe protiv raka.

Kad je riječ o vakcini, BioNTech planira sjedište za jugoistočnu Aziju u Singapuru, gdje je planiran pogon u kojem će moći da se proizvede i do milijardu doza cjepiva godišnje.

U BioNTechu ne žele konkretno da govore o visini ulaganja, ali u svakom slučaju je, kako navodi DW, riječ o “više stotina miliona američkih dolara”.

Kako javljaju mediji, Singapur je spremno prihvatio i sam učestvuje u investiciji, a tamošnji pogon bi trebalo da počne s radom već 2023. godine.

Najveći kupac BioNTecha je još Evropska unija koja je nedavno značajno povećala svoju narudžbinu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO