Kompanija Alibaba zabilježila prvi kvartalni gubitak

Ovo je prvi put da Alibaba iskazuje operativni gubitak kao firma kojom se javno trguje na berzi, izjavio je izvršni direktor Daniel Zhang.

Problemi Alibabe počeli su u novembru prošle godine (EPA)

Alibaba, vodeća kineska platforma za internet trgovinu, izvijestila je o prvom kvartalnom gubitku iz poslovanja otkako je debitovala na berzi 2014. godine, a koji je posljedica visoke antimonopolske kazne koju su joj izrekli državni regulatori za zaštitu konkurencije.

Prema saopćenju Alibabe, gubitak iz poslovanja iznosi 1,18 milijardi dolara (7,66 milijardi juana) u četvrtom kvartalu kompanijske fiskalne godine završene 31. marta, kao rezultat pomenute kazne, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNBC.

Ovo je prvi put da Alibaba iskazuje operativni gubitak kao firma kojom se javno trguje na berzi, izjavio je izvršni direktor Daniel Zhang.

Međutim, kada bi se isključio efekt kazne, operativna dobit iznosila bi 1,63 milijarde dolara (10,56 milijardi juana), što bi bilo 48 posto više u odnosu na godinu ranije.

Ukupni prihodi kompanije su, ipak, nadmašili tržišne prognoze dostižući 28,6 milijardi dolara (187,39 milijardi juana) i veći su za 64 posto nego u uporednom tromjesečju prethodne godine.

Problemi počeli prošlog novembra

Analitičari su u anketi Refinitiva predviđali da će ukupni prihodi iznositi 180,41 milijardi juana.

Dobit po akciji iznosi 1,58 dolara (10,32 juana) naspram procenjenih 11,12 juana po akciji, što je porast od 12 procenata u odnosu na prošlu godinu.

Samo u martu ove godine, Alibaba je ostvarila neto gubitak od oko 848 miliona dolara ( 5,47 milijardi juana), dok su tržišni akteri očekivali neto dobit nešto manju od 1,1 milijardi dolara (6,95 milijardi juana).

Problemi Alibabe počeli su u novembru prošle godine kada su kineski regulatori povukli dozvolu za 34,5 milijardi dolara vrijedan berzanski debi Ant Grupe, Alibabine podružnice za finansijske tehnologije i plaćanja.

Od tada je izbrisano više od 240 milijardi dolara vrijednosti Alibabe na berzi, pri čemu je kompanija dobila i rješenje da plati masivnu kaznu od 2,8 milijardi dolara (18,23 milijardi juana) kao rezultat antimonopolske istrage u Kini.

Izvor: Agencije