G7 treba ulagati 1.000 milijardi godišnje do 2030. u oporavak

U središtu predloženog okvira ekonomskog odgovora na pandemiju korona virusa je koordinirani globalni program investicija za oporavak.

Izvještaj o oporavku zatražio je britanski premijer Boris Johnson (Reuters)
Izvještaj o oporavku zatražio je britanski premijer Boris Johnson (Reuters)

Grupa sedam najrazvijenijih zemalja svijeta trebala bi ulagati 1.000 milijardi dolara godišnje do 2030. godine kako bi osigurala snažan i održiv ekonomski oporavak od pandemije, navodi se u izvještaju koji je zatražio britanski premijer Boris Johnson.

Očekuje se da će se američki predsjednik Joe Biden pridružiti ostalim liderima G7 na samitu u Kornvolu, na jugu Engleske, koji treba biti održan od 11. do 13. juna, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Javne investicije i privatni sektor

“U središtu predloženog okvira ekonomskog odgovora na pandemiju korona virusa je koordinirani globalni program investicija za oporavak, rekonstrukciju i transformaciju koji može podstaći uspon svih oblika kapitala – fizički, ljudski, prirodni i socijalni“, naveo je u izvještaju Nicholas Stern, profesor na Londonskoj školi ekonomije.

Dodaje da će, i pored toga “što će većina ulaganja biti u privatnom sektoru, javne investicije morati igrati ključnu ulogu u početnom periodu, naročito kada je riječ o održivoj infrastrukturi”.

Izvor: Agencije

Povezane

Šta podrazumijevaju planovi ekonomskog oporavka država u regiji? Jesu li strategije vlada adekvatne i održive? U kojoj mjeri će prognozirani rast ublažiti gubitke iz prošle godine i u kojim sektorima

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO