Trgovinski deficit SAD porastao na 71,1 milijardu dolara

Ukupna trgovinska razmjena poslije dva mjeseca 2021. manja je samo 1,8 posto u odnosu na prošlu godinu.

Razlika u februaru između uvoza i izvoza skočila je 4,8 posto u odnosu na revidirani januarski deficit od 67,8 milijardi dolara (EPA - Ilustracija)
Razlika u februaru između uvoza i izvoza skočila je 4,8 posto u odnosu na revidirani januarski deficit od 67,8 milijardi dolara (EPA - Ilustracija)

Trgovinski deficit Sjedinjenih Američkih Država porastao je u februaru na rekordnih 71,1 milijardu američkih dolara, jer je pad izvoza više nego ublažio blagi pad uvoza, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Pandemija korona virusa guši svjetsku trgovinu više od godinu dana, ali barijere se polako smanjuju vakcinacijom miliona stanovnika, a države počinju ublažavati ograničenja kompanijama.

Ukupna trgovinska razmjena poslije dva mjeseca 2021. manja je samo 1,8 posto u odnosu na prošlu godinu, prije nego što je pandemija pogodila svjetsku privredu.

Razlika u februaru između uvoza i izvoza skočila je 4,8 posto u odnosu na revidirani januarski deficit od 67,8 milijardi dolara, saopćilo je Ministarstvo trgovine SAD-a u srijedu.

Trgovinski rat

Najveći deficit zabilježen je u robnoj trgovini, u februaru je iznosio 88 milijardi dolara, u odnosu na 85,2 milijarde dolara u januaru.

Smanjenje izvoza roba za pet milijardi dolara podstaknuto je smanjenjem od 2,5 milijardi dolara u kategoriji kapitalnih dobara.

Robni deficit sa Kinom porastao je za 11,4 posto od januara na 30,3 milijarde dolara u februaru, dok se robni deficit sa Meksikom smanjio za 42,9 posto sa 11,9 milijardi na 6,8 milijardi dolara.

Predsjednik SAD-a Joe Biden i njegov tim više su bili fokusirani na unutrašnju politiku i nisu prekinuli trgovinski rat bivšeg predsjednika Donalda Trumpa sa Kinom, niti su predložili smanjenje carina na uvoz čelika i aluminijuma, dodaju agencije.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO