Online kupovine porasle lani za 900 milijardi dolara

Od svakih pet dolara potrošenih u maloprodaji približno jedan dolar je potrošen u e-trgovini.

Očekuje se da će otprilike 20-30 posto globalnog prelaska na digitalne tehnologije uzrokovanog pandemijom biti trajno (EPA)

Kupci širom svijeta potrošili su tokom 2020. godine 900 milijardi dolara više na online trgovinu nego godinu dana ranije, pošto su ostali kod kuće zbog korona mjera ograničenja, pokazuje najnoviji izvještaj Mastercard Recovery Insights.

Drugim riječima, od svakih pet dolara potrošenih u maloprodaji približno jedan dolar je potrošen u e-trgovini, u odnosu na gotovo jedan dolar od svakih sedam potrošenih tokom 2019, prenosi Tanjug.

Za trgovce u maloprodaji, restorane i druge velike i male kompanije, online mogućnost prodaje bila je prijeko potrebna slamka spasa zbog restriktivnih korona mjera koje su onemogućile kupovine u fizičkim prodajnim objektima.

Očekuje se da će otprilike 20-30 posto globalnog prelaska na digitalne tehnologije uzrokovanog pandemijom biti trajno, navodi se u saopštenju kompanije Mastercard.

“Dok su potrošači bili kod kuće, njihov novac je putovao daleko zahvaljujući e-trgovini”, kaže Bricklin Dwyer, glavni ekonomista u kompaniji Mastercard i šef Mastercard Ekonomskog instituta.

Dodaje da to ima značajne implikacije, i da zemlje i kompanije koje su postavile digitalno poslovanje kao prioritet nastavljaju da ostvaruju benefite.

Prednosti digitalne trgovine

“Naša analiza pokazuje da i najmanje kompanije bilježe koristi kada se prebace na digitalne kanale”, navodi Dwyer.

Privrede koje su prije krize bile digitalno razvijenije, poput Velike Britanije i SAD-a, zabilježile su veće dobitke s prelaskom na digitalnu trgovinu u domaćem prometu u odnosu na zemlje koje su prije krize imale manji udio e-trgovine, kao što su Argentina i Meksiko. Azijsko-pacifički region, Sjeverna Amerika i Evropa su regioni koji su najsnažnije podsticali usvajanje e-trgovine.

Maloprodajni sektori sa osnovnim namirnicama, koji su prije krize imali najmanji digitalni udio, među najvećim su dobitnicima jer su se potrošači prilagođavali novim okolnostima.

Kako se budu formirale nove potrošačke navike, i s obzirom na nisku bazu korisnika prije krize, Mastercard predviđa da će se 70-80 posto rasta e-trgovine u segmentu prehrambenih proizvoda zadržati trajno.

Kako je mnogo veći izbor robe i prodajnih mjesta postao dostupan online, potrošnja na nivou međunarodne e-trgovine porasla je za gotovo 25-30 posto od marta 2020. do februara 2021. godine, prema rezultatima ove studije.

Analiza Mastercarda također pokazuje da potrošači širom svijeta, uslijed proširenog izbora, kupuju na većem broju web lokacija i online prodajnih mjesta nego prije.

Stanovnici zemalja poput Italije i Saudijske Arabije kupuju u prosjeku za 33 procenta više u online trgovinama, a prate ih potrošači iz Rusije i Velike Britanije, navodi se u izvještaju.

Izvor: Agencije