Reuters: Kinezi žele procenat saudijskog Aramca

Cijena za jednoprocentni vlasnički udio u saudijskom naftnom gigantu iznosila bi približno 19 milijardi američkih dolara.

Saudijska Vlada posjeduje više od 98 procenata Aramcovih dionica (EPA - Ilustracija)
Saudijska Vlada posjeduje više od 98 procenata Aramcovih dionica (EPA - Ilustracija)

Veliki kineski investitori pregovaraju sa vlastima u Rijadu o kupovini udjela u Saudi Aramcu, a koji se priprema za prodaju još oko 1,0 posto vlasništva u saudijskom državnom naftnom gigantu stranim investitorima, izvještava agencija Reuters pozivajući se na četiri neimenovana izvora, prenosi Tanjug.

Prema trenutnoj tržišnoj kapitalizaciji Aramca, cijena za jednoprocentni vlasnički udio iznosila bi približno 19 milijardi američkih dolara, dodaje britanska agencija.

U srijedu je objavljeno kako je saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman potvrdio u izjavi jednoj saudijskoj TV stanici da se vode pregovori o prodaji udjela u državnoj naftnoj kompaniji jednoj „vodećoj globalnoj energetskoj firmi“.

„Ne želim davati nikakva obećanja, ali vodimo razgovore s jednom vodećom svjetskom energetskom kompanijom o sticanju vlasničkog udjela od 1,0 posto“, rekao je on i ocijenio kako će „to biti sjajna stvar za povećanje Aramcove prodaje u matičnoj zemlji te kompanije“, ne otkrivajući o kojoj je firmi riječ, već da samo dolazi iz jedne „ogromne“ državi.

Najveći svjetski IPO

Bin Salman je naveo također da se vode razgovori i sa drugim firmama, te da bi dio dionica Aramca mogao biti prenijet na suvereni fond bogatstva kraljevine i na Javni investicioni fond. Dio dionica bi, kaže, mogao biti uvršten i na saudijskoj berzi Tadawul.

Inicijalna javna ponuda Saudi Aramca bila je najveći svjetski IPO kada je kompanija debitovala na berzi u decembru 2019. godine. Na domaćoj berzi Tadawul listirano je oko 1,5 posto dionica ove kompanije.

Aramco je na IPO-u prikupio 25,6 milijardi dolara, a kompanija je kasnije iskoristila „grinšu opciju” (prodaja veće količine dionica od prvobitno utvrđenog obima) i prodala još 450 miliona dionica, čime je ukupan iznos dostigao 29,4 milijarde dolara.

Saudijska Vlada posjeduje više od 98 procenata Aramcovih dionica, podsjećaju agencije.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO