Eksplozivan rast kvartalnih prihoda Applea

Dvocifren rast prodaje su zabilježile sve kategorije proizvoda, pri čemu je iPhone registrirao skok prihoda od prodaje za 65,5 posto u odnosu na godinu ranije.

Ukupni prihodi u prva tri mjeseca dostigli su gotovo 90 milijardi dolara (Reuters)

Američki tehnološki div Apple ostvario je rast ukupnih prihoda u kvartalu januar-mart 2021. godine od 54 procenta u odnosu na isti period prošle godine i znatno veću dobit nego što su predviđali trgovci na Wall Streetu.

Akcije Applea su nakon objave izveštaja o poslovanju u jednom trenutku porasle za više od 4,0 posto na produženom trgovanju, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNBC.

Dvocifren rast prodaje su zabilježile sve kategorije Appleovih proizvoda, pri čemu je njegov najvažniji proizvod, smartfon iPhone, registrirao skok prihoda od prodaje za 65,5 posto u odnosu na godinu dana ranije.

Pedeset 50 milijardi dolara od iPhonea

Prodaja Macintosh računara i iPada je također uzletjela – računara za 70 posto, a iPada za 79 posto na godišnjem nivou.

Kompanija je saopćila da će povećati dividendu za 7,0 posto, na 0,22 dolara, po akciji i da je odobrila otkup vlastitih akcija u vrijednosti od 90 milijardi dolara, što je znatno iznad prošlogodišnjih sredstava izdvojenih za tu svrhu u iznosu od 50 milijardi dolara i 75 milijardi dolara u 2019. godini.

Ukupni prihodi u prva tri mjeseca ove godine dostigli su 89,58 milijardi dolara, što je za 53,7 posto više nego lani, dok su tržišni akteri predviđali da će iznositi 77,36 milijardi dolara.

Prihod od prodaje iPhonea iznosio je 47,94 milijarde dolara, prodaja Mac računara je donela 9,10 milijardi dolara, a od iPada je prihodovano 7,80 milijardi dolara.

Problemi s globalnom nestašicom čipova

Prodaja ostalih usluga iznosila je 16,90 milijardi dolara, dok je prodaja ostalih proizvoda bila vrijedna 7,83 milijarde dolara.

Profit u posmatranom tromjesječju iznosio je 23,6 milijarde dolara, što je više nego duplo iznad 11,3 milijarde zabilježenih u istom periodu 2020. godine.

Bruto marža je iznosila 42,5 posto.

Finansijski direktor Applea Luca Maestri izjavio je da kompanija očekuje da će prihodi u tekućem tromjesečju, koje se završava u junu, također porasti u dvocifrenom procentu u odnosu na prošlu godinu, iako se suočavaju s određenim teškoćama u proizvodnji zbog globalne nestašice čipova.

Izvor: Agencije