Deutsche Bank odao bankarski kartel

Evropski regulator za zaštitu tržišne konkurencije izrekao je novčanu kaznu bankama Credit Suisse, Credit Agricole i Bank of America u ukupnom iznosu od gotovo 28,5 miliona eura.

Deutsche Banka je bila član bankarskog kartela, ali je izbjegla potencijalnu kaznu od gotovo 21,5 miliona eura jer je prva obavijestila EU o nezakonitom ponašanju (EPA)

Evropski regulator za zaštitu tržišne konkurencije izrekao je novčanu kaznu bankama Credit Suisse, Credit Agricole i Bank of America (BofA) u ukupnom iznosu od gotovo 28,5 miliona eura (34 miliona dolara) zbog dogovaranja trgovine američkim obveznicama putem četovanja na društvenim mrežama.

Najvišu pojedinačnu kaznu, od 12,6 miliona eura, dobila je Bank of America, švajcarska Credit Suisse je kažnjena sa 11,9 miliona eura, a francuskoj Credit Agricole banci je naloženo da plati više od 3,9 miliona eura, izvještava Bloomberg, a prenosi Tanjug.

Deutsche Bank je također bio član tog bankarskog kartela, ali je izbjegao potencijalnu kaznu od gotovo 21,5 miliona eura jer je prvi obavijestio Evropsku uniju o nezakonitom ponašanju.

Dogovor trgovaca

“Trgovci su se dogovarali o trgovinskim strategijama, razmjenjivali osjetljive informacije o cijenama i koordinirali cijene”, navela je Margrethe Vestager, evropska povjerenica za konkurenciju u e-poruci objavljenoj u srijedu.

Takvim ponašanjem, ove investicionih banke su, prema njenim riječima, ograničile konkurenciju na tržištu na kojem investicioni i penzioni fondovi redovno kupuju i prodaju obveznice u ime svojih investitora i penzionera.

Mada izrečene novčane kazne mogu da naruše reputaciju pomenutih finansijskih kompanija, one su daleko niže od prethodnih kazni za kartelsko udruživanje u EU zbog malog obima trgovanja američkim dolarskim dužničkim papirima.

Citygroup, Royal Bank of Scotland i JPMorgan Chase su među pet banaka koje su 2019. godine prihvatile da plate EU kazne u ukupnom iznosu od 1,07 milijardi eura zbog dogovora o strategijama trgovanja devizama, podsjeća Bloomberg.

Izvor: Agencije