Šveđani prvi u svijetu prodali karbonski neutralnu naftu

Švedski Lundin Energy prodao je prvu svjetski certificiranu ugljenično neutralno proizvedenu naftu rafineriji Saras na italijanskom otoku Sardinija.

Kompanija je obećala, da će od 2025. godine svaki barel koje proizvodi Lundin Energy biti ugljenično neutralan (EPA - Ilustracija)

Švedski Lundin Energy prodao je prvu svjetski certificiranu ugljenično neutralno proizvedenu naftu rafineriji Saras na italijanskom otoku Sardinija, saopštila je ta kompanija.

Lundin Energy je isporučio prve barele karbonski potpuno neutralne nafte Sarasu sa svog polja “Edvard Grieg”, u priobalju Norveške, koje je ujedno i prvo naftno polje na svijetu koje je certificirala nezavisna specijalizirana agencija za testiranje i certifikaciju Intertek Grupa u okviru svog certifikata CarbonClear, prenosi Tanjug.

Polje je certificirano kao niskougljenično sa emisijom tokom cijelog životnog vijeka polja od 3,8 kg CO2 po barelu ekvivalenta nafte, uključujući istraživanje, razvoj i proizvodnju, što je pet puta manje od svjetskog prosjeka.

Kompenzacija emisije

Kompanija je saopštila da je karbonski neutralna nafta prodata rafineriji s Sardinije nakon što je višak emisije od 2.302 tone CO2 kompenziran putem visokokvalitetnog, na prirodi baziranog projekta hvatanja ugljenika koji je certificirala američka organizacija Verified Carbon Standard (VCS).

Pored toga, Intertek je nezavisno certificirao cjelokupnu trgovinu kao karbonski neutralnu u skladu sa svojim standardom CarbonZeroTM, što znači da nije došlo do neto emisija tokom proizvodnje svakog barela isporučenog Sarasu.

Nick Walker, predsjednik i izvršni direktor kompanije Lundin Energy naveo je u saopštenju da ova trgovina, koju je omogućilo vođenje strategije dekarbonizacije industrije, pruža dokaz o tome kuda ide tržište sirove nafte i potencijalnoj vrijednosti koja se može ostvariti kroz efikasno, industrijski vođeno smanjenje emisija.

Kompanija je obećala, da će od 2025. godine svaki barel koje proizvodi Lundin Energy biti ugljenično neutralan.

Izvor: Agencije

Povezane

Već duže od stoljeća, naftna i plinska industrija igraju centralnu ulogu u gotovo svakom značajnom geopolitičkom razvoju.

05 Apr 2021
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO