Ekonomski oporavak SAD-a

Povećani broj vakcinisanih protiv COVID-a 19 omogućio veći ekonomski angažman u SAD-u.

Tokom prošlog mjeseca je trgovanje u maloprodaji povećano za 9,8 posto (EPA)
Tokom prošlog mjeseca je trgovanje u maloprodaji povećano za 9,8 posto (EPA)

Maloprodaja u Sjedinjenim Američkim Državama oporavila se tokom marta bolje nego očekivano jer su Amerikanci dobili dodatne čekove za pomoć tokom pandemije od državnih vlasti, dok je povećani broj vakcinisanih protiv COVID-a 19 omogućio veći ekonomski angažman. To je pojačalo očekivanja žestokog rasta u prvom kvartalu, navodi Reuters.

Dobri ekonomski izgledi su istaknuti dodatnim podacima u četvrtak koji su pokazali kako je potražnja za pomoć nezaposlenima prošle sedmice pala na najniži nivo od marta 2020. godine kada su nametnute mjere obaveznog zatvaranja neesencijalnih pravnih lica kako bi se usporilo jačanje prvog vala COVID-a.

Velika pomoć Bijele kuće

Rapidno poboljšanje slike javnog zdravstva i pomoć Bijele kuće od 1.900 milijardi američkih dolara doprinose da ekonomija ove godine zabilježi najbrži rast u skoro četiri decenije.

„Potrošnja korisnika vodi ka jakom ekonomskom oporavku početkom 2021.“, navodi Gus Faucher, vodeći ekonomista PNC Financiala u Pittsburghu (Pennsylvania).

Tokom prošlog mjeseca je trgovanje u maloprodaji povećano za 9,8 posto, navodi američko Ministarstvo privrede.

Također se bilježi značajna prodaja motornih vozila koja ima rast od 15,1 posto u martu nakon pada od 3,5 posto u februaru. Ističe se kako je prodaja odjeće tokom prošlog mjeseca povećana za 18,3 posto.

Više se troši i u restoranima i barovima, njihova zarada je povećana za 13,4 posto, ali je to za 1,8 posto manje nego u martu prošle godine.

Kupuju se knjige, muzički instrumenti…

U prodavnicama elektronike i bijele tehnike prodaja je povećana za 10,5 posto, a u prodavnicama namještaja za 5,9 posto.

Bilježi se i rast prihoda u prodaji sportske opreme, opreme za hobi, muzičkih instrumenata i knjiga.

Kod prodaje građevinskog materijala je prisutan rast prodaje od 12,1 posto. Maloprodaja na internetu je povećana za 6,0 posto.

Mnoga domaćinstva su u proteklom periodu dobila pomoć države od 1.400 dolara.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO