Jack Ma u jednom danu bogatiji za 2,3 milijarde dolara

Vlasnik Alibabe profitirao je od rasta akcija kompanije nakon što su je kineski regulatori kaznili sa 2,8 milijardi dolara.

Jack Ma je trenutno 25. najbogatiji čovjek na svijetu i treći najbogatiji u Kini (EPA)

Kazna od nekoliko milijardi dolara koju su kineski regulatori izrekli Alibabi podstakla je rast akcija ovog giganta u e-trgovini, čime se znatno uvećalo i bogatstvo osnivača kompanije Jacka Maa.

Akcije Alibabe, koje kotiraju na Hongkoškoj berzi ojačale su dva dana zaredom, pri čemu su u utorak napredovale za oko 0,5 posto, nakon jučerašnjeg skoka od preko 6,0 procenata, dok su na Wall Streetu u ponedjeljak uzletjele za više od 9,0 posto, najviše u posljednje skoro četiri godine, prenosi Tanjug.

Porast vrijednosti Alibabe je dobrodošao i osnivaču kineskog internetskog diva, Jacku Mau, čija je neto vrijednost, prema Bloombergovom indeksu milijardera, za samo jedan dan skočila za 2,3 milijarde dolara, na 52,1 milijardu.

Kazna zbog ‘antikonkurentske prakse’

On je trenutno 25. najbogatiji čovjek na svijetu i treći najbogatiji u Kini.

Prošlog vikenda, kineski tržišni regulatori izrekli su Alibabi novčanu kaznu od 18,2 milijarde juana (2,8 milijardi dolara), što je jednako udjelu od 4,0 posto prihoda kompanije ostvarenih 2019. godine.

Kineski regulator je presudu donio uz obrazloženje da je Alibaba primjenjivao antikonkurentske prakse, uslovljajući trgovce da robu i usluge koje prodaju preko njihove online mreže ne mogu nuditi na rivalskim platformama za e-trgovinu.

Alibaba je odmah prihvatio platiti kaznu i obećao da će obezbijediti otvorenije operativno okruženje za svoje trgovce i partnere.

Izvor: Agencije