Kompanija Alibaba kažnjena sa 2,8 milijarde dolara

Kineski trgovinski gigant Alibaba kažnjen je sa 2,8 milijarde dolara zbog monopolskog poslovanja.

Kompanija je kažnjena jer je 'zloupotrijebila dominantnu tržišnu poziciju' s ciljem da ograniči aktivnosti konkurenciji koja posluje preko platformi Alibabe (EPA)

Kineski trgovinski gigant Alibaba kažnjen je sa 2,8 milijarde dolara zbog monopolskog poslovanja.

Kineske vlasti pojačavaju kontrolu nad tehnološkim kompanijama, jer je, prema navodima AP, kineski politički vrh zabrinut zbog dominacije najvećih online preduzeća koja se šire i na finansijskom tržištu, i u sferi medicinskih usluga i u drugim vitalnim privrednim granama, prenosi Tanjug.

Kompanija je kažnjena jer je “zloupotrijebila dominantnu tržišnu poziciju” s ciljem da ograniči aktivnosti konkurenciji koja posluje preko platformi Alibabe.

Protok robe

Državna služba za kontrolu poslovanja je saopštila da Alibaba ometa “slobodan protok robe” zbog čega je izrečena visoka kazna od 69,5 milijardi dolara, ekvivalentna četiri posto od ukupnih prihoda ostvarenih 2019. godine.

“Alibaba iskreno prihvata kaznu i ubuduće će poslovati usklađeno sa zakonima”, navodi se u saopštenju kompanije.

Osnivač i vlasnik kompanije Alibaba Jack Ma, jedan od najbogatijih Kineza, privremeno je nestao iz javnosti nakon što je u svom obraćanju prošlog novembra kritizirao kineske propise.

Izvor: Agencije