Svjetska banka: Rast ekonomije Zapadnog Balkana 4,4 posto

Rast je uvjetovan stavljanjem pod kontrolu pandemije korona virusa i popuštanje političkih nestabilnosti u regiji.

Oporavak ekonomije uvjetovan je i vraćanjem povjerenja potrošača (EPA)
Oporavak ekonomije uvjetovan je i vraćanjem povjerenja potrošača (EPA)

Zapadni Balkan će se ove godine oporaviti od prošlogodišnjeg ekonomskog pada od 3,6 posto, pri čemu će ukupan rast regije iznositi 4,4 procenta, predviđa Svjetska banka u ažuriranom proljetnom izvještaju o ekonomskim izgledima za Evropu i Centralnu Aziju.

Za 2022. godinu ovaj međunarodni zajmodavac prognozira umjereniji ekonomski rast regije od 3,7 posto, prenosi Tanjug.

Ove prognoze podrazumijevaju ubrzanje kampanje vakcinacija, oporavak povjerenja potrošača i preduzeća stavljanjem pod kontrolu korona pandemije te popuštanje političkih nestabilnosti u regiji.

Svjetska banka napominje da se u većini ekonomija Zapadnog Balkana očekuje početak masovne vakcinacije tek u drugom kvartalu 2021. godine, što je sporije nego što se prvobitno predviđalo.

Najveći rast očekuje Crnu Goru

Što se tiče pojedinačnih ekonomija u regiji, prema izvještaju objavljenom na web sajtu Svjetske banke, najveći rast u 2021. godini očekuje Crnu Goru, 7,1 posto, nakon duboke recesije od 14,9 procenata prošle godine.

Srbija, kojoj se predviđa stopa rasta od 5,0 posto, za 1,9 procentnih poena viša od januarske prognoze, ostat će i u ovoj godini lokomotiva privredne ekspanzije regije.

Prognoza za Bosnu i Hercegovinu nije menjana u odnosu na januarsku, pa ovu zemlju očekuje rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini od 2,8 posto.

Projekcija za Hrvatsku smanjena je na 0,7 procentnih poena, na 4,7 procenata.

Svjetska banka očekuje u ovoj godini rast makedonske ekonomije od 3,6 posto, koliko je predviđala i u januaru, dok je prognozu rasta privrede Kosova povećala za 0,3 procentna poena, na 4,0 posto.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO