Deseci hiljada njemačkih kompanija pred bankrotom

Finansijska pomoć po sistemu ‘kap po kap’ bila je i još uvijek je strategija kojom najjača evropska ekonomija pokušava ublažiti žestoke posljedice korona krize.

Ekonomski stručnjaci strahuju kako bi to moglo završiti valom bankrota čim država prestane pomagati (EPA - Ilustracija)

Mnoge kompanije u Njemačkoj nalaze se na korak do bankrota i opstaju samo zahvaljujući pomoći države, a ekonomski eksperti procjenjuju kako se radi o 25.000 kompanija.

Finansijska pomoć po sistemu “kap po kap“ bila je i još uvijek je strategija kojom Njemačka pokušava ublažiti žestoke posljedice korona krize.

Finansijska pomoć, međutim, samo odlaže bankrot, piše Deutsche Welle (DW), prenosi Tanjug.

Ekonomski stručnjaci strahuju kako bi to moglo završiti valom bankrota čim država prestane pomagati.

“Apsolutno je razumljivo to da se finansijski pomažu firme koje su zbog ‘lockdowna’ upale u probleme“, navode sa Instituta za evropska ekonomska istraživanja Leibniz iz Manhajma (ZEW).

Troškovi dostigli milijarde eura

Dodaju kako bi se, “pored troškova, koji se mjere milijardama eura“, nediferencirani pristup mogao “negativno odraziti na srednjoročni privredni rast i razvoj produktivnosti u Njemačkoj“.

Osim što je dao pomoć vrijednu milijarde eura, zvanični Berlin donio je i odluku o prestanku obaveze podnošenja zahtjeva za stečaj.

Kompanije su obično dužne prijaviti stečaj u roku od tri sedmice u slučaju nesolventnosti.

Vlada je to pravilo stavila van snage u martu prošle godine, prvo do kraja septembra, a onda i do kraja 2020. godine.

Međutim, u izmijenjenom obliku pravilo važi do kraja aprila ove godine za kompanije koje su od 1. novembra do 31. decembra predale zahtjev za pomoć zbog štete koju trpe zbog pandemije i koje su uz tu pomoć mogle izbjeći stečaj.

U stečaj bi moglo otići 25.000 firmi

U privrednim granama koje su posebno pogođene krizom u stečaj je otišlo manje od polovine firmi koliko se očekivalo prošle godine.

“Ta razlika posebno je uočljiva kod malih firmi, onih s manje od deset zaposlenih. A što su kompanije veće, razlika se smanjuje“, objašnjava Georg Licht, šef Odjela za istraživanje inovativne ekonomike i poduzetničke dinamike na institutu ZEW.

Istraživanja Lichta i njegovog tima pokazuju kako najveći dio firmi kojima prijeti bankrot čine upravo mali poduzetnici.

Eksperti procjenjuju da će 25.000 kompanija otići u stečaj nakon što prestanu dobijati pomoć.

Što se tiče firmi koje su prije krize poslovale dobro, teško je procijeniti kakva je situacija s njima u vezi sa stečajem.

U centru kritike ministar privrede

“Zato bi političari trebali i u daljem toku korona krize, nakon pažljive provjere, pružati finansijsku pomoć preduzećima“, smatra Licht.

Drugi je problem to što pomoć još uvijek nije ni stigla do mnogih kompanija.

U centru kritike je ministar privrede Peter Altmaier (Kršćansko demokratska unija, CDU).

“Broj poduzetnika koji su nezadovoljni radom ministra Altmaiera u stalnom je porastu“, kaže Markus Jerger, direktor Njemačkog udruženja srednjih poduzeća (BVMW).

Srednji poduzetnici kritiziraju to što je prijavljivanje za pomoć koju je osiguralo Ministarstvo privrede previše birokratski organizirano i previše komplicirano.

Tako je savezni ministar privrede “od spasitelja postao pogrebnik čitave branše“, žali se Jerger.

Ispitivanje instituta Ifo je pokazalo da bi ekonomska politika u krizi, sveukupno gledano, mogla značajno biti poboljšana.

Političari reagiraju sporo i nefleksibilno

Prije istraživanja ovog instituta skoro polovina stručnjaka se o korona politici izjasnila s “nezadovoljan“ (27 posto) i “veoma nezadovoljan“ (20 posto).

Institut Ifo i list Frankfurter Algemeine Zeitung (FAZ) svaka dva mjeseca anketiraju profesore ekonomije na njemačkim univerzitetima, dok političari reagiraju sporo i nefleksibilno.

Tako je rezultate ispitivanja od ovog utorka sažeo Niklas Potrafke, direktor Ifo centra za javne finansije i političku ekonomiju.

“Rezultati novog istraživanja pokazuje da još ima prostora da se poboljša ekonomska politika u vrijeme korone“, istakao je Potrafke.

Izvor: Agencije