Štrajkuju svi zaposleni u Amazonu u Italiji

Prvi put u svijetu svi zaposleni u cijelom proizvodnom lancu Amazona u Italiji stupili su u generalni štrajk koji će trajati 24 sata.

Štrajkuju svi zaposleni, bez obzira da li su radnici Amazona ili firmi koje imaju ugovore sa glavnim poslodavcem (EPA)

Prvi put u svijetu svi zaposleni u cijelom proizvodnom lancu Amazona u Italiji stupili su u generalni štrajk koji će trajati 24 sata, piše list IL Fatto Quotidiano.

Od kupaca, klijenata traže pomoć i apeliraju da u ponedjeljak ne naručuju niti bilo šta kupuju putem Amazona, prenosi Tanjug.

Zaposleni traže smanjenje radnog ritma, navodeći da ih tretiraju kao robote, prenosi list izjavu jednog zaposlenog.

Štrajkuju svi zaposleni, bez obzira da li su radnici Amazona ili firmi koje imaju ugovore sa glavnim poslodavcem.

Domeniko, koji kamionom dostavlja pošiljke, kaže da štrajkuju jer neće više da budu “robovi algoritama”.

Algoritam je matematički izraz, ali se koristi za planiranje rada i dostave i ne uzima u obzir okolnosti, poput zastoja u saobraćaju zbog nevremena ili udesa.

Posljedice ‘algoritma’

Za “algoritam”, tvrdi Domeniko, ulice su uvijek čiste, prohodne i bez prepreka da se pošiljka dostavi u dogovoreno vreme, a ritam rada je takav da svaka tri minuta u toku radnog vremena dostavlja po jedan paket.

Isti ritam rada je i u magacinima, gdje ljudi rade i noću i najviše što uspiju da zarade je 1.200 eura, tvrdi Domeniko.

U Italiji u velikim magacinima rade osobe koje imaju stalne ugovore sa Amazonom, ali i oni koje zapošljavaju firme koje prave podugovore sa glavnim poslodavcem.

Po prvi put sindikati koji zastupaju različite kategorije zaposlenih uspeli su da se dogovore i organiziraju štrajk radnika cijelog proizvodnog lanca.

Izvor: Agencije

Povezane

Američki online trgovac je kupio 11 aviona Boeing 767-300, kako bi pojačao sposobnost brze isporuke robe i odgovorio rastu internet porudžbina.

Published On 06 Jan 2021

Osnivač kompanije će postati izvršni predsjednik, što je potez koji će mu dati ‘vremena i energije’ za fokus na druge proizvode i inicijative.

Published On 03 Feb 2021
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO