Lavrov: Kina i Rusija trebaju smanjiti upotrebu dolara

Moramo se udaljiti od međunarodnih platnih sistema koje kontroliše Zapad, kaže ruski ministar.

U trgovini tre koristiti nacionalne ili druge valute koje su alternativa dolaru, tvrdi Lavrov (EPA)

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je u ponedjeljak kako SAD pokušava ograničiti tehnološki razvoj njegove zemlje i Kine, te kako se rizici od sankcija SAD-a mogu smanjiti tako što će se u trgovini koristiti nacionalne ili druge valute koje će biti alternativa dolaru.

Lavrov je govorio za ruske medije pred polazak u posjetu Kini, a tom prilikom je izjavio kako Rusija i Kina trebaju ojačati svoju nezavisnost, te ustvrdio da SAD pokušava ograničiti tehnološki razvoj te dvije zemlje.

„Ističu (SAD) svoje ideološke planove kojima je cilj zadržati njihov suverenitet sprječavanjem razvoja drugih zemalja. Život prisiljava Rusiju i Kinu da grade liniju u ekonomskom i društvenom razvoju bez vezivanja za hirove zapadnih zemalja“, poručio je Lavrov, prenijela je Anadolija.

‘Smanjiti rizik od američkih sankcija’

Dodao je također kako njegova zemlja i Kina trebaju smanjiti upotrebu dolara.

“Rizici od sankcija SAD-a mogu se smanjiti tako što će se u trgovini koristiti nacionalne ili druge valute koje su alternativa dolaru. Moramo se udaljiti od međunarodnih platnih sistema koje kontroliše Zapad”, rekao je Lavrov.

Zbog američkih sankcija, Rusija je od marta 2018. godine počela povećavati udio zlata, eura i juana u svojim rezervama i na taj način smanjivati udio dolara, koji je iznosio 45 posto. Euro trenutno ima najveći udio u ruskim rezervama od 29,5 posto, a udio juana iznosi 12,2 posto.

Izvor: Agencije