Koronakriza ugrožava opstanak petine kompanija u Njemačkoj

Udio firmi koje osjećaju da su egzistencijalno ugrožene porastao je u februaru na 18,7 posto sa novembarskog nivoa od 17,6 procenata.

'Kompanije sa problemima likvidnosti naročito strahuju za svoju budućnost' (EPA - Ilustracija)

Gotovo petina svih kompanija u Njemačkoj smatra da kriza pandemije korona virusa predstavlja prijetnju njihovom opstanku, pokazuje najnovije istraživanje IFO instituta o poslovnoj klimi.

Udio firmi koje osjećaju da su egzistencijalno ugrožene porastao je u februaru na 18,7 posto sa novembarskog nivoa od 17,6 procenata, ali je neznatno manji nego u maju 2020, kada je iznosio 21,8 posto, prenosi Tanjug, pozivajući se na saopćenje IFO instituta.

“Među glavnim privrednim sektorima, maloprodaja prednjači po evaluaciji rizika u februaru, gdje je 34,5 posto kompanija izrazilo strah da možda neće preživjeti, a slijede pružaoci usluga sa 26,3 posto”, kaže Klaus Wohlrabe, šef u anketnom sektoru instituta iz Minhena.

Strahovanje za budućnost

Sektori u kojima je broj kompanija koje se osjećaju ugroženima ispod prosjeka bili su trgovina na veliko sa 12,8 procenata, proizvodnja sa 7,5 posto i građevinarstvo sa 3,6 posto.

“Kompanije sa problemima likvidnosti naročito strahuju za svoju budućnost”, dodaje Wohlrabe.

Ta strahovanja su najveća u turističkoj industriji sa udjelom 83,7 posto kompanija, u hotelijerstvu sa 82,3 posto i restoranima i ugostiteljstvu sa 72,3 posto. Prate ih firme iz djelatnosti iznajmljivanja i zakupa sa 33,3 posto, proizvodnja pića sa 27,3 posto, te oglašavanje i istraživanje tržišta sa 24,4 procenta.

Nasuprot tome, najmanju dozu straha iskazali su: mašinska industrija sa 5,6 posto, elektroindustrija (4,4 posto), hemijska industrija (3,9 posto), automobilska industrija (2,3 posto), pravni i poreski konsultanti (1,2 posto) i farmaceutska industrija sa stopom od 0,9 procenata.

Izvor: Agencije