Crna Gora traži pomoć EU za otplatu kineskog kredita

Molimo vas da nam pomognete da vratimo novac, da zajam zamijenimo za zajam kod neke evropske banke, rekao je Dritan Abazović.

Dritan Abazović je u Briselu rekao da Crna Gora ima problem velikog duga prema Kini (Arhiva)

Potpredsjednik crnogorske vlade Dritan Abazović zatražio je od Evropske unije pomoć za otplatu kredita koji je Crna Gora uzela od kineske banke za izgradnju prvog dijela dionice autoputa Bar-Boljari.

On je pred Odborom za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET) rekao da je veliki problem dug prema Kini, prenosi Beta, pozivajući se na podgoričke medije.

„Molimo vas da nam pomognete da vratimo taj novac, da taj zajam zamijenimo za zajam kod neke evropske banke, da sklopimo saradnju sa nekom evropskom finansijskom institucijom i da prekinemo kineski uticaj”, rekao je Abazović.

Cijena povećana za 90 miliona dolara

Prva dionica autoputa u Crnoj Gori, koji treba voditi od Jadranskog mora (Bara) do granice sa Srbijom (Boljare), trebala je biti završena u maju 2019. godine, ali je zbog probijenog roka potpisan aneks ugovora za novim rokom 30. septembar 2020. godine. Ni taj rok, međutim, nije poštovan.

Kako je saopštila Vlada, novo probijanje roka za završetak izgradnje prve dionice autoputa u Crnoj Gori od Podgorice do Kolašina zahtijeva potpisivanje novog aneksa ugovora između Vlade Crne Gore i kineske kompanije CRBC (China Road and Bridge Corporation) koja je glavni izvođač radova.

Ugovorena cijena prvobitno je bila 809 miliona dolara, a zatim je povećana za još oko 90 miliona za naknadnu izgradnju pristupnih puteva ka Podgorici i komunalne infrastrukture uz autoput.

Izvor: Agencije