SAD: Pao broj nezaposlenih koji traže državnu pomoć

Broj onih koji su se prvi put prijavili za dobijanje državne naknade za nezaposlenost je na najnižem nivou od početka novembra 2020. godine.

Potpuni oporavak američkog tržišta rada vjerovatno će potrajati godinama (EPA)
Potpuni oporavak američkog tržišta rada vjerovatno će potrajati godinama (EPA)

Broj Amerikanaca koji su podnijeli nove zahtjeve za dobijanje državne pomoći za nezaposlenost pao je prošle sedmice na najniži nivo u posljednja četiri mjeseca, jer poboljšano okruženje javnog zdravlja omogućava ponovno otvaranje brojnih ekonomskih segmenata i vraćanje radnika na posao.

Broj onih koji su se prvi put prijavili za dobijanje državne naknade za nezaposlenost pao je za 42.000, prema sezonski prilagođenim podacima, na 712.000 osoba u sedmici zaključno sa 6. martom, što je najniži nivo od početka novembra 2020. godine, objavilo je američko Ministarstvo za rad.

Oporavak će potrajati

Potpuni oporavak američkog tržišta rada od dubokih ožiljaka koje je nanijela pandemija COVID-19 vjerovatno će potrajati godinama, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Tome u prilog govori podatak Ministarstva za rad da je u posljednjoj sedmici februara čekove za nezaposlenost dobilo ukupno čak 20,1 miliona Amerikanaca.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO