Boeing prvi put u 15 mjeseci bilježi više narudžbi nego otkazivanja

Američki proizvođač tvrdi da je u februaru imao 82 narudžbe za kupovinu aviona, a da je otkazana 51.

Boeing nekoliko mjeseci nije imao nijednu narudžbu za avione (AP)

Boeing je u objavio da je u februaru prvi put u 15 mjeseci imao više narudžbi nego otkazivanja kupovine komercijalnih aviona.

Američka kompanija tvrdi da je imala 82 narudžbe, te da je 51 otkazana.

Osim toga, Boeing je vratio narudžbu 16 aviona koja je ranije bila otkazana, ali se kupac predomislio, što ukazuje na to da je sada sigurnije da će njihova prodaja proći.

Ovi podaci mogu poslužiti kao znak za optimizam u oporavak aviosaobraćaja i putovanja, na šta je pandemija korona virusa imala jako loš učinak.

Raste broj putnika

U SAD-u, broj putnika raste uporedo s brojem vakcinacija protiv COVID-19, iako je nivo avionskih putovanja i dalje mnogo ispod onog prije početka pandemije.

Boeing nekoliko mjeseci nije imao nijednu narudžbu, dok su nepotrebne letjelice mnogih avionskih kompanija bile prizemljene, a one se borile da snize troškove i sačuvaju novac.

Osim zbog pandemije, Boeing je bio na mukama i zbog dvije avionske nesreće u kojima je poginulo 346 putnika, a zbog kojih je u martu 2019. njihov model Max prizemljen na globalnom nivou.

Dionice Boeinga su nakon informacije o narudžbama zabilježile rast od dva posto.

Izvor: Agencije

Povezane

Američki proizvođač aviona Boeing saopćio je da su istragom utvrđeni tragovi ‘zamora metala’ na njihovom avionu 777 kome je otkazao jedan od motora.

Published On 23 Feb 2021
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO