Upozorenje SAD-a o Sjevernom toku 2

Washington tvrdi da će projekt potkopati evropsku energetsku sigurnost te da će Njemačka i drugi američki saveznici previše ovisiti o ruskoj energiji.

Pobornici plinovoda optužili su Washington da je samo zainteresiran za prodaju vlastitog ukapljenog prirodnog plina Evropi (EPA)

Američki State Department upozorio je da plinovod Sjeverni tok 2, koji će dovoditi ruski plin u Njemačku kroz Baltičko more, “potkopava transatlantsku sigurnost”.

“Sjeverni tok 2 i druga linija Turskog toka osmišljeni su kako bi povećali ruski utjecaj na naše saveznike i partnere i oni potkopavaju transatlantsku sigurnost”, rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price na brifingu za medije, prenosi Hina.

Price je kazao da će SAD nastaviti pomno pratiti izgradnju plinovoda i dodao da su sankcije jedan od mnogih alata dostupnih SAD-u.

SAD tvrdi da će projekt potkopati evropsku energetsku sigurnost i da će Njemačka i drugi američki saveznici previše ovisiti o ruskoj energiji.

Plinovod će, također, zaobići Ukrajinu, čime će se ruskom susjedu i geopolitičkom konkurentu oduzeti tranzitna taksa koju prima za transport ruskog plina u ostatak Evrope.

Angela Merkel podržava projekt

SAD je sankcionirao kompanije uključene u izgradnju projekta, ali njemačka kancelarka Angela Merkel nastavlja podržavati taj projekt.

Pobornici plinovoda optužili su Washington da je samo zainteresiran za prodaju vlastitog ukapljenog prirodnog plina Evropi.

Pritisci da Njemačka napusti taj projekt pojačani su i zbog postupanja Rusije prema zatvorenom disidentu Alekseju Navaljnom i njegovim pristalicama.

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert u srijedu je, nakon redovne sjednice vlade, odbacio zahtjeve za zaustavljanje tog projekta.

“Stav njemačke vlade po tom pitanju nije promijenjen. Vlada u gotovo dovršenom projektu plinovoda vidi ekonomski projekt u koji ne želi intervenirati”, rekao je Seibert.

Izvor: Agencije