Tesla već profitirao milijardu dolara od ulaganja u bitcoin

Tesla je na putu da od ulaganja u bitcoin zaradi više nego od prodaje svojih električnih vozila u cijeloj 2020. godini, ocijenio je Daniel Ives.

Glavni izvršni direktor Tesle Elon Musk nedavno je izjavio da je bitcoin 'jednostavno manje glup oblik likvidnosti od čuvanja gotovine, ili samo malo bolji' (EPA)
Glavni izvršni direktor Tesle Elon Musk nedavno je izjavio da je bitcoin 'jednostavno manje glup oblik likvidnosti od čuvanja gotovine, ili samo malo bolji' (EPA)

Američki proizvođač električnih automobila Tesla ostvario je otprilike milijardu dolara dobiti na papiru od ulaganja u bitcoine, kaže Daniel Ives, analitičar kompanije Wedbush Securities.

Kompanija je “na putu da od ulaganja u bitcoin zaradi više nego od prodaje svojih električnih vozila (EV) u cijeloj 2020. godini”, ocijenio je Ives, prenosi Tanjug CNBC.

Početkom ovog mjeseca Tesla je objelodanio u podnesku dostavljenom Komisiji za papire od vrijednosti da je kupio bitcoine u vrijednosti 1,5 milijardi dolara radi “fleksibilnije dalje diverzifikacije i maksimiziranja povrata od gotovinskih sredstava”.

Kupovina je obavljena u januaru, navela je kompanija, ne otkrivajući kada tačno i po kojoj cijeni. Za sada nije poznato da li je Tesla prodao neki od kupljenih bitcoina.

Najveća svjetska digitalna valuta je ove godine zabilježila neviđeni rast, dostižući stalno nove rekordne nivoe. Tržišna kapitalizacija ovog novčića je prošle sedmice prvi put premašila 1.000 milijardi dolara, ojačavši od početka godine do sada 94 posto.

Rast valute

Danijel Ives nije objasnio u tekstu kako je došao do računice o Teslinoj zaradi na bitcoinu. Prema podacima CoinDeska, cijena ove kriptovalute je 31. januara bila na dnevnom maksimumu od 34.793,45 dolara, a 20. februara, kada je Ives objavio svoju bilješku, iznosila je 57.487,03 dolara, napominje CNBC.

To je rast od oko 65 posto, što znači da bi Teslina dobit od ulaganja 1,5 milijardi dolara u bitcoin u tom vremenskom periodu iznosila gotovo 975 miliona dolara. Budući da bitcoin bilježi u ponedjeljak novi historijski maksimum od 58.332,36 dolara, Teslin profit premašuje milijardu dolara.

“Iako je ulaganje u bitcoin sporedna stvar za Teslu, očigledno je da je to bila dobra polazna investicija i trend za koji očekujemo da bi u narednih 12 do 18 mjeseci mogao da zapljusne druge kompanije kojima se javno trguje”, dodao je Ives.

Glavni izvršni direktor Tesle Elon Musk, koji podržava digitalne valute, nedavno je izjavio da je bitcoin “jednostavno manje glup oblik likvidnosti od čuvanja gotovine, ili samo malo bolji”. Međutim, u subotu je napisao na Twitteru da je cijena bitcoina i druge vodeće virtuelne valute etereuma “izgleda visoka”.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO