Dobit ECB-a pala zbog manjih prihoda od kamata

Evropska centralna banka je objavila da je zabilježila pad godišnje dobiti za 2020. nakon nekoliko godina rasta.

Dobit ECB-a je pala na 1,6 milijardi eura sa nivoa od gotovo 2,4 milijarde eura u 2019. godini (EPA - Ilustracija)

Evropska centralna banka (ECB) je objavila da je zabilježila pad godišnje dobiti za 2020. nakon nekoliko godina rasta, navodeći kao razloge manje neto prihode od kamata na deviznu aktivu denominiranu u dolarima, kao i na portfelj vrijednosnih papira.

Prema u četvrtak objavljenom godišnjem izvještaju za 2020, dobit ECB-a je pala na 1,6 milijardi eura sa nivoa od gotovo 2,4 milijarde eura u 2019. godini, prenosi Tanjug.

Neto prihod ECB-a od kamata iznosio je prošle godine 2,0 milijarde eura, što je pad od 669 miliona eura u odnosu na godinu dana ranije, uglavnom kao rezultat manjih prihoda od kamata na vrijednosne papire denominirane u eurima, navodi se u saopćenju.

Aktiva u američkim dolarima činila je gotovo 76 procenata ukupne devizne imovine ECB-a na kraju 2020. godine, prenosi agencija Xinhua.

Bilans stanja

Pored nižih prinosa na devizni portfelj, opali su i neto prihodi od kamata na vrijednosne papire koji se drže za potrebe monetarne politike. Ti prihodi su lani iznosili 1,3 milijarde eura, što je za 110 miliona eura manje u odnosu na 2019. godinu.

Ukupan bilans stanja ECB-a je porastao u 2020. godini za 112,2 milijarde eura na 569,3 milijarde eura, uglavnom zahvaljujući kupovini vrijednosnih papira u okviru novog pandemijskog programa hitnih kupovina (PEPP) i redovnog programa kupovine obveznica, navodi se u saopćenju.

ECB je prvi put pokrenuo PEPP u martu prošle godine kako bi suzbio veće ekonomske posljedice COVID pandemije u 19-članoj eurozoni, a tokom narednih mjeseci je dva puta povećavala obim tog programa.

Ukupna vrijednost PEPP-a iznosi sada rekordnih 1.850 milijardi eura, a ECB je obećao da će nastaviti sa kupovinom obveznica u okviru tog programa najmanje do kraja marta 2022. godine, ili do trenutka kada procijeni da je period korona krize završen.

Izvor: Agencije