Britanski BDP pao 9,9 posto prošle godine

To je najveća stopa pada BDP-a u Ujedinjenom Kraljevstvu otkako se počela voditi ovakva evidencija.

Godišnji privredni pad od 9,9 posto je više nego dvostruko veći od onog zabilježenog 2009. godine tokom globalne finansijske krize (EPA)

Bruto domaći proizvod Ujedinjenog Kraljevstva pao je 9,9 procenata u 2020. godini uslijed razornog utjecaja pandemija korona virusa na ekonomsku aktivnost, što je najveća stopa pada otkako se počela voditi ovakva evidencija.

U posljednjem lanjskom tromjesečju, britanski BDP je zabilježio porast od 1,0 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, prema današnjim podacima Nacionalnog zavoda za statistiku (ONS), iako je zemlja ponovo uvela mjere zaključavanja u nastojanju da se izbori s novim talasom epidemije, prenosi CNBC, piše Tanjug.

U poređenju sa čevtrim kvartalom 2019, BDP je bio za 6,6 posto manji.

Godišnji privredni pad od 9,9 posto je više nego dvostruko veći od onog zabilježenog 2009. godine tokom globalne finansijske krize.

Utjecaj mjera

Statistički pokazatelj o rastu u trećem kvartalu 2020. revidiran je naviše na 16,1 posto, što je rezultat ublaženih mjera ograničenja društvenih događaja, putovanja i poslovnih aktivnosti.

Engleska je i dalje u režimu lokcdowna bez jasnog datuma kada će blokada biti okončana, mada je britanski premijer Boris Johnson u srijedu rekao da je otprilike svaka četvrta odrasla osoba u zemlji, što je približno 13 miliona ljudi, do sada primila prvu dozu vakcine protiv COVID-a 19.

Što se tiče mjesečnih pokazatelja, privreda Britanije je u decembru porasla za 1,2 procenta u odnosu na novembar, ali je ostala za 6,3 procenta ispod nivoa iz februara 2020.

Sektor usluga je zabilježio rast od 1,7 posto u decembru, nakon novembarskog pada od 3,1 posto, dok se proizvodnja povećala osmi mjesec uzastopno, ali po najmanjoj stopi od maja 2020. godine, naveli su britanski statističari.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO