Indijske vlasti popustile, poljoprivrednici prekinuli protest

Deseci hiljada poljoprivrednika bili su u protestu više od godinu dana kako bi uvjerili premijera Narendru Modija da ukine tri zakona o poljoprivredi s kraja 2020.

Poljoprivrednici će 15. januara ocijeniti korake koje je vlada preduzela i odlučiti o budućem pravcu djelovanja (EPA)

Indijski poljoprivrednici prekinut će dugotrajne proteste nakon što je vlada pristala na niz zahtjeva, uključujući obećanje da će razmotriti zagarantovane cijene za sve proizvode, ne samo za rižu i pšenicu, javlja Reuters.

Deseci hiljada poljoprivrednika bili su u protestu više od godinu dana kako bi uvjerili premijera Narendru Modija da ukine tri zakona o poljoprivredi s kraja 2020. Prošlog mjeseca Modi je napravio iznenađujući zaokret, rekavši da će ih povući, prenosi Fena.

Uprkos Modijevom pristanku, poljoprivrednici su nastavili vršiti pritisak na vladu da ispuni i druge zahtjeve kao što su minimalne otkupne cijene za sve proizvode i vraćanje sudskih sporova pokrenutih protiv demonstranata.

‘Protesti suspendovani, a ne obustavljeni’

Vlada je formirala i odbor koji će razmotriti druge zahtjeve demonstranata, što su čelnici poljoprivrednika su ocijenili to kao veliku pobjedu, tvrdeći da su primorali vladu da se povinuje njihovim zahtjevima.

Oni će 15. januara ocijeniti korake koje je vlada preduzela i odlučiti o budućem pravcu djelovanja.

Ipak, jedan od čelnika poljoprivrednika rekao je da su “protesti suspendovani, a ne obustavljeni”.

Izvor: Agencije