Emirati uvode radnu sedmicu od ponedjeljka do petka

Od 1. januara državni službenici u Ujedinjenim Arapskim Emiratima će raditi pola dana i petkom, na tradicionalni islamski sveti dan, dok će subota i nedjelja biti slobodni dani.

Velika promjena omogućava finansijskom sektoru Emirata da radi kao što je to praksa na zapadu (EPA)

Ujedinjeni Arapski Emirati najavili su izmjene radne sedmice od januara, pri čemu će se ubuduće raditi od ponedjeljka do petka, javlja AP.

Državna novinska agencija Ujedinjenih Arapskih Emirata, VAM, izvijestila je da će od 1. januara državni službenici raditi pola dana i petkom, na tradicionalni islamski sveti dan, dok će subota i nedjelja biti slobodni dani.

To je velika promjena koja omogućava finansijskom sektoru Emirata da radi kao što je to praksa na zapadu, umjesto da bude zatvoren kao ranije, prenosi Tanjug.

Do sada radili od nedjelje do četvrtka

U najavi se navodi da ta promjena “doprinosi unapređenju porodičnog života i postizanju kvalitativnog skoka u ekonomskim rezultatima države”.

Prema AP-u, takva odluka čini tu arapsku državu u Zaljevu jednom od rijetkih mjesta na Bliskom istoku koja će raditi po zapadnom radnom vremenu umjesto po dosadašnjem modelu – od nedjelje do četvrtka.

Očekuje se da isti primjer slijede i privatne kompanije te škole.

Izvor: Agencije