Zatvaranje kineskog grada Xian novi problem za proizvodnju čipova

‘Lockdown’ u Xianu će pojačati pritisak na globalne nabavne lance i opteretiti proizvođače koji se suočavaju s naglim rastom troškova transporta i cijena sirovina, uključujući poluvodiče.

Kineske vlasti strogo su ograničili ulazak i izlazak iz Xiana 23. decembra, u skladu s politikom striktnog suzbijanja novih žarišta COVID-a 19 (Reuters)

Vodeći proizvođači memorijskih čipova Samsung Electronis i Micron Technology upozorili su da bi lockdown u kineskom gradu Xianu mogao poremetiti proizvodnju, signalizirajući nove probleme na kraju teške godine za izvoznike, javlja Reuters.

Kineski dužnosnici strogo su ograničili ulazak i izlazak iz Xiana 23. decembra, u skladu s politikom striktnog suzbijanja novih žarišta COVID-a 19.

Lockdown u Xianu pojačat će pritisak na globalne nabavne lance i opteretiti proizvođače koji se suočavaju s naglim rastom troškova transporta i cijena sirovina, uključujući poluvodiče.

Ograničenja bi mogla izazvati kašnjenja u opskrbi DRAM memorijskim čipovima koji se naširoko koriste u podatkovnim centrima, priopćio je američki Micron Technology.

Upozoravaju na sve veće teškoće u ublažavanju posljedica striktnih mjera koje su već rezultirale smanjenim brojem radnika u njihovoj tvornici.

Privremeno ‘prilagođavanje’ rada

Južnokorejski Samsung Electronis također je priopćio da će privremeno “prilagoditi” rad u tvornicama NAND flash memorijskih čipova u Xianu.

Samsungova tvornica poluvodiča u Xianu trenutno radi normalno, izvijestila je kineska medijska grupa Yicai, a kompanija za analizu podataka TrendForce istaknula je tek mogućnost blagog pada proizvodnje ako vlasti ne obuzdaju širenje virusa.

Neki analitičari napominju da su čipovi proizvedeni u Samsungovoj tvornici u Xianu uglavnom namijenjeni kineskom tržištu. Najveći su kupci kineske kompanije sa serverima, dodaju.

Samsung u Xianu ima dvije proizvodne linije za napredne NAND flash čipove koji čine 42,5 posto njegovog i 15,3 posto globalnog proizvodnog kapaciteta, prema TrendForceu.

Južnokorejska kompanija objavit će poslovno izvješće za posljednja tri ovogodišnja mjeseca u siječnju.

Izvor: Agencije