Po uzoru na svjetske metropole: Sarajevo će imati turističku karticu

Paket uključuje noćenje u hotelima, transport, razne popuste na hranu i pića u restoranima, popuste na ulaznice za muzeje, vožnju žičarom, kao i druge pogodnosti za turiste.

Realizacijom ideje 'turističke kartice' rješava se problem koji turisti imaju po dolasku u glavni grad Bosne i Hercegovine (EPA)

Sarajevo će se uskoro pridružiti svjetskim metropolama koje imaju sveobuhvatne pakete ponude za svoje posjetioce uvezane kroz jednu uslugu i jednu karticu, javlja Fena.

Riječ je o ideji tima “Sarajevo Card”, koji svoju platformu planiraju predstaviti ovog mjeseca, a koju su razvijali sa svojim partnerima skoro dvije godine. Paket uključuje noćenje u hotelima, transport, razne popuste na hranu i pića u restoranima, popuste na ulaznice za muzeje, vožnju žičarom, kao i druge benefite kod njihovih partnera.

“Proizvod je inovativan i jedinstven na našem tržištu jer spaja dvije velike privredne grane IT sektor i turizam. Ključna stvar kod kartice pored toga što turistima štedi novac, štedi i ono najviše što vrijedi, a to je vrijeme”, istakla je Nađa Huseinbegović, koja je bila na čelu tima koji je kreirao novi turistički proizvod.

Cijeli projekt je, prema njenim riječima, u online formi i to je također prednost koju drugi nemaju.

Realizacijom ideje rješava se problem koji turisti imaju po dolasku u glavni grad Bosne i Hercegovine. Kupnjom kartice će prije samog dolaska u grad već dobiti određene usluge koje su od krucijalne važnosti. Karticom dobiju spavanje, prijevoz, hranu, mogućnost kupovine uz popuste.

Svi sadržaji na jednom mjestu

“Upravo svi problemi koje je korona prouzrokovala, nas su motivirali da radimo još jače i bolje kako bi kroz našu platformu pomogli oporavak turističkog sektora. Želimo učiniti da turizam kroz našu platformu radi tokom cijele godine, a ne sezonski. Rast i razvoj turizma znače pojavu novih oblika proizvoda za čiju je proizvodnju i održavanje veoma bitan ljudski kapital. Povećanjem prodaje kartica, i povećanjem broja turista u Sarajevu svi partneri će imati veći obim posla što će zahtijevati i novu radnu snagu”, ističe Huseinbegović.

Mnogi su prepoznali značaj projekta, a jedan od njih je USAID “Diaspora Invest” koji je podržao ovu ideju kroz programe tehničke podrške i mentoringa.

“Turisti će putem platforme sarajevocard.com imati mogućnost da na jednom mjestu vide i kupe gotovo sve sadržaje koje grad nudi. Pored toga u saradnji sa našim partnerima plaćajući preko naše platforme ostvaruju popuste od 20-80 posto što je za sve win-win situacija. Sarajevo će s ovim iskorakom biti na korak bliže svjetskim metropolama i pratiti trendove u turističkom sektoru”, zaključuje Huseinbegović.

“Sarajevo Card” se povezao sa zajednicama u bosanskohercegovačkoj dijaspori te će u narednom periodu promovirati ovu ideju široj zajednicu u zemlji i svijetu, saopćeno je iz projekta “Diaspora Invest”.

Izvor: Agencije