Ryanair udvostručio prognozirani gubitak zbog omikrona

Kompanija računa da će joj godišnji gubitak biti između 250 i 450 miliona eura u odnosu na 100 do 200 miliona koliko je prvobitno predvidjela.

Iznenadno usporavanje dovelo je do toga da je Ryanair samo ove sedmice smanjio svoj predviđeni kapacitet transporta za 33 posto (EPA)

Irska aviokompanija Ryanair udvostručila je svoj prognozirani gubitak za ovu godinu zbog uticaja omikron soja korona virusa, koji je doveo do znatnog smanjenja broja rezervacija za odmore za kraj godine, javlja AFP.

Kompanija sada računa da će joj godišnji gubitak biti između 250 i 450 miliona eura u odnosu na 100 do 200 miliona eura koliko je prvobitno predvidjela, navedeno je iz Ryanaira.

“Omikron soj virusa i nedavne restrikcije putovanja širom Evrope znatno su oslabili naše rezervacije za Božić i Novu godinu”, navela je kompanija.

Aviosaobraćaj jedan od najteže pogođenih

Iznenadno usporavanje dovelo je do toga da je Ryanair ove sedmice smanjio svoj predviđeni kapacitet transporta za 33 posto, prenosi Beta.

Zabrana svih putovanja, osim neophodnih, iz Velike Britanije prema Francuskoj i Njemačkoj, te prekid svih letova iz Evropske unije ka Maroku smanjile su očekivani obim saobraćaja za decembar sa očekivanih 10 do 11 miliona putnika na devet do devet i po miliona, naveo je Ryanair.

Aviosaobraćaj je jedan od sektora najteže pogođenih korona virusom zbog zdravstvenih restrikcija za međunarodna putovanja.

Izvor: Agencije