Inflacija u Njemačkoj najviša od 1992. godine

Potrošačke cijene su prošli mjesec porasle 5,2 posto na godišnjem nivou, dok je u oktobru rast iznosio 4,5 posto, objavio je Destatis, njemački statistički ured.

Stopa inflacije u Njemačkoj porasla je šesti put zaredom i dosegla najviši nivo u ovoj godini (Reuters)

Godišnja inflacija u Njemačkoj je dosegnula razinu od 5,2 posto, čime je gotovo dosegnula iznos od prije 30 godina, objavila je agencija dpa.

Potrošačke cijene su prošli mjesec porasle 5,2 posto na godišnjoj razini, dok je u oktobru rast iznosio 4,5 posto, objavio je Destatis, njemački statistički ured.

“Stopa inflacije porasla je šesti put zaredom i dosegnula najvišu razinu u ovoj godini. Viša stopa inflacije izmjerena je prije gotovo 30 godina.  U junu 1992. godine iznosila je 5,8 posto”, rekao je Georg Thiel, predsjednik Destatisa.

Brojni razlozi za visoku inflaciju

Na mjesečnoj razini potrošačke su cijene pale 0,2 posto, nakon 0,5-postotnog rasta u oktobru, ponajprije zahvaljujući sezonskom padu cijena paket-aranžmana za 21,6 posto. Cijene energenata porasle su 1,8 posto, a hrane 0,5 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Godišnja inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HIPC), koja se koristi radi lakše usporedbe s drugim zemljama EU-a, prošli mjesec je dosegnula šest posto i najviša je od 1992. kada je dosegnula rekordnih 6,2 posto. U oktobru je iznosila 4,6 posto.

Brojni razlozi visoke inflacije u najvećoj ekonomiji Unije uključuju niske cijene u prošloj godini koje su rezultirale niskom poredbenom osnovicom, objašnjavaju u Destatisu.

Izvor: Agencije