Neočekivani pad njemačke industrijske proizvodnje

Federalni zavod za statistiku Njemačke objavio je da je industrijska proizvodnja u septembru pala za 1,1 posto, nakon pada od 3,5 posto u augustu.

Proizvodnja u industrijskom sektoru pala je za 2,4 posto u trećem kvartalu i trenutno je 9,5 posto niža nego u februaru 2020. godine, prije početla pandemije (EPA)

Njemačka industrijska proizvodnja neočekivano je pala u septembru, pokazali su objavljeni podaci na koje se poziva Reuters, jer problemi u snabdijevanju sirovinama i poluproizvodima i dalje uzimaju danak na proizvodnju u najvećoj evropskoj ekonomiji.

Federalni zavod za statistiku Njemačke objavio je da je industrijska proizvodnja pala za 1,1 posto na mjesečnom nivou, nakon pada od 3,5 posto u augustu.

U poređenju sa prethodnim kvartalom, proizvodnja u industrijskom sektoru pala je za 2,4 posto u trećem kvartalu i trenutno je 9,5 posto niža nego u februaru 2020. godine, prije nego što su počele mjere za suzbijanje pandemije u Njemačkoj.

Pad proizvodnje u više sektora

Pad u septembru uzrokovan je padom proizvodnje u sektorima mašinstva, električne opreme i opreme za obradu podataka, objavilo je Ministarstvo privrede.

“Problemi u snabdijevanju sirovinama i poluproizvodima koji traju već duže vrijeme odražavaju se na širem planu”, navode iz ministarstva,  prenosi Fena.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada