Prodaja automobila u Velikoj Britaniji najniža u 30 godina

Nestašica čipova širom svijeta primorala je mnoge automobilske brendove da smanje proizvodnju i produžila vrijeme isporuke nekim kupcima.

Procjenjuje se da će prodaja na nivou cijele 2021. godine iznositi samo 1,9 posto više nego prošle godine koju je obilježila pandemija (EPA)

Broj registracija novih automobila u Velikoj Britaniji pao je na najniži nivo od 1991. godine, za čak 25 posto na godišnjem nivou, jer je nestašica poluprovodnika nastavila da pogađa ovaj sektor, pokazuju podaci Udruženja proizvođača i trgovaca motornim vozilima (SMMT) na koje se poziva Reuters.

Procjenjuje se da će prodaja na nivou cijele 2021. godine iznositi 1,66 miliona vozila, što za samo 1,9 posto više nego prošle godine, kada su na snazi bila zatvaranja ekonomije i mjere ograničenja kretanja zbog pandemije, prenosi Tanjug.

Prošlog mjeseca je u Ujedinjenom Kraljevstvu registrovano ukupno 106.265 novih vozila.

Problem nabavke komponenti

Nestašica čipova širom svijeta primorala je mnoge automobilske brendove da smanje proizvodnju i produžila vrijeme isporuke nekim kupcima.

“Aktuelni podaci odražavaju probleme s nabavkom proizvodnih komponenti, pri čemu industrija trpi nestašice poluprovodnika i rastuće ekonomske pritiske zbog povećanja inflacije i poreza, ali i slabljenja povjerenja potrošača“, izjavio je Mike Hawes, izvršni direktor SMMT-a.

Izvor: Agencije