Ako se do kraja decenije ‘oslobodi’ uglja, Turska će prodisati

Odustajanje Turske od uglja do 2030. godine moglo bi osigurati smanjenje emisija ugljika iz energetskog sektora za 82,8 posto, procjenjuju nevladine organizacije.

Prihodi od mehanizma određivanja cijena za emisiju ugljika, u kombinaciji s uštedama od ukidanja subvencija za ugalj, osigurali bi sredstva za lakšu tranziciju turske industrije uglja u ovoj deceniji (EPA)

Turska bi se mogla “osloboditi” uglja do 2030. godine ako se kompanijama za fosilna goriva nametne finansijska odgovornost za eksterne posljedice u skladu sa principom “zagađivač plaća” i ako vlada ukine subvencije za ugalj, prema novom izvještaju grupe nevladinih organizacija na koje se poziva Anadolija.

Odustajanje Turske od uglja do 2030. godine moglo bi osigurati smanjenje emisija ugljika iz energetskog sektora za 82,8 posto u periodu između 2021. i 2035. godine, ostavljajući emisije na nivou od 27,6 miliona tona CO2 do 2035. godine, piše u izvještaju “Prvi korak na putu ka ugljično neutralnoj Turskoj”.

To bi predstavljalo ogroman pad emisija iz turskog energetskog sektora, koje se ove godine procjenjuju na gotovo 160 miliona tona CO2.

Riješili bi problem skupe električne energije

U dokumentu je utvrđeno da bi prihodi od mehanizma određivanja cijena za emisiju ugljika, u kombinaciji s uštedama od ukidanja subvencija za ugalj, osigurali sredstva za lakšu tranziciju turske industrije uglja u ovoj deceniji.

Nevladine organizacije u izvještaju tvrde da bi fokus na postepenom gašenju proizvodnje uglja u korist podizanja proizvodnje obnovljive energije na 73,6 posto riješio problem visokih cijena električne energije i stvorio energetsku sigurnost i energetsku nezavisnost koja je od vitalnog značaja za zemlju.

Izvor: Agencije