Nova dionica autoceste: Počeli radovi na ‘Dobojskoj obilaznici’

Projekt je financiran kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu 150 miliona eura, a odobrena su i grant sredstva Evropske komisije u visini 38,8 miliona eura.

Na dionici oko Doboja bit će izgrađeno nekoliko velikih objekata, poput mosta preko rijeke Bosne, nadvožnjaka, usjeka i dva tunela (Reuters - Ilustracija)

Bosna i Hercegovina će u budućnosti dobiti još šest kilometara autocesta na Koridoru Vc, a radovi na dionici poznatoj i kao “Dobojska obilaznica” počeli su u petak, javljaju bosanskohercegovački mediji.

Na dionici od Kostajnice do Putnikovog brda u naredne tri godine bit će izgrađeno nekoliko velikih objekata, poput mosta preko rijeke Bosne, nadvožnjaka, usjeka i dva tunela, od kojih je jedan u dužini od 1.600 metara.

Projekt je financiran kreditnim sredstvima Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu 150 miliona eura, a odobrena su i grant sredstva Europske komisije vrijedna 38,8 miliona eura.

Na otvorenje su, među ostalim, došli predstavnici Delegacije EU u Bosni i Hercegovini, Manuela Naessl, direktorica EBRD-a u BiH, te Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Varhelyi upozorio na blokadu državnih institucija

O važnosti tog prometnog koridora, ali i nastavku podrške Europske unije Bosni i Hercegovini govorio je tokom svoje posjete i Oliver Varhelyi, europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku. Upozorio je i kako je neophodno obustaviti blokadu državnih institucija i usvojiti potrebne odluke i zakone, te napomenuo kako u suprotnom Bosna i Hercegovina može ostati bez 1,5 milijardi eura.

“Potrebno je da u cjelosti imamo funkcionalne institucije na nivou Bosne i Hercegovine. U suprotnom prijeti opasnost da infrastrukturne investicije budu izgubljena šasna. Govorimo o 1,5 milijardi eura ili pak 90 miliona iz IPA-e za 2022”, rekao je Varhelyi.

Konkretno, govorio je o području transporta i Koridoru Vc za koji je istaknuo da ne podrazumijeva samo autocestu, već i željezničku komunikaciju, deminiranje rijeke Save, plinsku interkonekciju Bosne i Hercegovine sa Hrvatskom.

“Cijeli plan predstavlja šansu da Bosna i Hercegovina transformira svoj model ekonomije i napravi iskorak zelene i digitalne transformacije. Bez ovih hitnih odluka prijeti opasnost da Bosna i Hercegovina u narednoj godini ne bude sudionik drugih programa kao što su Kreativna Evropa i Horizon Europe”, ukazao je Varhelyi.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada