Nova dionica autoceste: Počeli radovi na ‘Dobojskoj obilaznici’

Projekt je financiran kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu 150 miliona eura, a odobrena su i grant sredstva Evropske komisije u visini 38,8 miliona eura.

Na dionici oko Doboja bit će izgrađeno nekoliko velikih objekata, poput mosta preko rijeke Bosne, nadvožnjaka, usjeka i dva tunela (Reuters - Ilustracija)

Bosna i Hercegovina će u budućnosti dobiti još šest kilometara autocesta na Koridoru Vc, a radovi na dionici poznatoj i kao “Dobojska obilaznica” počeli su u petak, javljaju bosanskohercegovački mediji.

Na dionici od Kostajnice do Putnikovog brda u naredne tri godine bit će izgrađeno nekoliko velikih objekata, poput mosta preko rijeke Bosne, nadvožnjaka, usjeka i dva tunela, od kojih je jedan u dužini od 1.600 metara.

Projekt je financiran kreditnim sredstvima Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu 150 miliona eura, a odobrena su i grant sredstva Europske komisije vrijedna 38,8 miliona eura.

Na otvorenje su, među ostalim, došli predstavnici Delegacije EU u Bosni i Hercegovini, Manuela Naessl, direktorica EBRD-a u BiH, te Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Varhelyi upozorio na blokadu državnih institucija

O važnosti tog prometnog koridora, ali i nastavku podrške Europske unije Bosni i Hercegovini govorio je tokom svoje posjete i Oliver Varhelyi, europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku. Upozorio je i kako je neophodno obustaviti blokadu državnih institucija i usvojiti potrebne odluke i zakone, te napomenuo kako u suprotnom Bosna i Hercegovina može ostati bez 1,5 milijardi eura.

“Potrebno je da u cjelosti imamo funkcionalne institucije na nivou Bosne i Hercegovine. U suprotnom prijeti opasnost da infrastrukturne investicije budu izgubljena šasna. Govorimo o 1,5 milijardi eura ili pak 90 miliona iz IPA-e za 2022”, rekao je Varhelyi.

Konkretno, govorio je o području transporta i Koridoru Vc za koji je istaknuo da ne podrazumijeva samo autocestu, već i željezničku komunikaciju, deminiranje rijeke Save, plinsku interkonekciju Bosne i Hercegovine sa Hrvatskom.

“Cijeli plan predstavlja šansu da Bosna i Hercegovina transformira svoj model ekonomije i napravi iskorak zelene i digitalne transformacije. Bez ovih hitnih odluka prijeti opasnost da Bosna i Hercegovina u narednoj godini ne bude sudionik drugih programa kao što su Kreativna Evropa i Horizon Europe”, ukazao je Varhelyi.

Izvor: Agencije

Povezane

Poslanici Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska usvojili su odluku o zaduženju u iznosu od 150 miliona eura za dionicu od šest kilometara na Koridoru 5c, te izmjenu odluke o garancijama entitetske Vlade za zaduženja opština, gradova, javnih preduzeća i institucija. Vlada ističe da se radi o ulaganju u projekte, a opozicija da će samo […]

Published On 16 Jul 2019

Miloni eura na računu BiH leže neiskorišteni, pa su Autoceste Federacije BiH postale predmet istrage državnog Tužilaštva.

Published On 19 Nov 2013
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO