Gazprom planira pokriti trećinu svjetske potrošnje gasa

Kompanija ne samo da podržava pouzdano poslovanje ruskog sektora goriva i energije, već daje i značajan doprinos razvoju globalnog energetskog tržišta, naveo je Gazprom.

Najveći rast potražnje bilježi se u Rusiji, Kini i Evropi, glavnim Gazpromovim tržištima (EPA)

Gazprom je povećao proizvodnju prirodnog gasa za 15,2 posto ili za 58,8 milijardi kubnih metara tokom 10,5 mjeseci ove godine u odnosu na isti period 2020. godine, što će pokriti više od trećine rastuće svjetske potrošnje gasa, objavila je ruska kompanija.

“Više od trećine svjetskog postepenog rasta potrošnje gasa bit će pokriveno Gazpromovim povećanjem proizvodnje. Kompanija ne samo da podržava pouzdano poslovanje ruskog sektora goriva i energije, već daje i značajan doprinos razvoju globalnog energetskog tržišta”, naveo je Gazprom, a prenosi Tanjug.

Prema preliminarnim podacima, potrošnja prirodnog gasa u svijetu će porasti za 150 milijardi kubnih metara na ukupno 4.200 milijardi kubnih metara.

Neće proizvoditi gas iz škriljaca

Najveći rast potražnje bilježi se u Rusiji, Kini i Evropi, glavnim Gazpromovim tržištima.

Ruski div je također potvrdio da ne planira proizvodnju gasa iz škriljaca koja, kako ističe, negativno utiče na životnu sredinu, budući da raspolaže dokazanim rezervama gasa na konvencionalnim nalazištima.

Gas iz škriljaca, koji se proizvodi korištenjem metode hidrauličkog lomljenja stijena, steći će status “kontaminiranog” izvora energije kako bude rastao značaj ekološke agende, smatraju u Gazpromu.

Izvor: Agencije