Draghi onemogućio ulazak kineskog kapitala u Italiju

Italija je uvela u svoje zakonodavstvo pravo na korištenje veta kako bi spriječila nepoželjna strana preuzimanja u industrijama koje smatra strateški važnim za zemlju.

Rim je do sada pet puta blokirao strana preuzimanja u Italiji od uvođenja klauzule 2012. godine - četiri slučaja odnose se na kineske ponude za akvizicijama (EPA)

Italijanski premijer Mario Draghi stavio je veto na preuzimanje jedne američke firme u Italiji od mješovitog društva koje bi formirali kineski partner i hongkoški ogranak te američke kompanije, objavila je odbijena kineska kompanija na berzi u Hong Kongu.

To je treći put da je Draghi iskoristio pravo veta otkako je u februaru došao na čelo vlade, prenosi Reuters.

Kako se precizira, firma Zhejiang Jingsheng Mechanical je potvrdila da je službeni Rim blokirao njen pokušaj osnivanja zajedničke kompanije sa hongkonškim ogrankom američke firme Applied Materials radi pokretanja posla s opremom za sito štampu te američke grupe u Italiji.

Kineske akvizicije odbijene četiri puta

Rim je uveo u svoje zakonodavstvo pravo na korištenje veta, ili takozvanu “zlatnu moć” da spriječi nepoželjna strana preuzimanja u industrijama koje smatra strateški važnim za zemlju, kao što su bankarstvo, energetika, telekomunikacije, proizvodnja poluprovodnika i zdravstvo.

Za sada nije poznato zašto je vlada stavila veto na kupovinu preduzeća koje se bavi opremom za sito štampu u Italiji.

Rim je do sada pet puta blokirao strana preuzimanja u Italiji od uvođenja klauzule o “zlatnoj moći” 2012. godine.

Četiri od tih pet slučajeva odnosi se na kineske ponude za akvizicijama, pri čemu je Draghijeva vlada za devet mjeseci to učinila tri puta, dok je vlada njegovog prethodnika Giuseppea Contea stavila veto na preuzimanja u dva slučaja prošle godine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada