Gazprom prijeti obustavom isporuke gasa Moldaviji

Moldovagas je dobio obavještenje od Gazproma da će mu biti prekinuta isporuka gasa ako u roku od 48 sati ne podmiri dug od 65 miliona eura.

Kremlj odbacuje sugestije da je koristio pregovore o gasu kao način da ucijeni Moldaviju i dođe do političkih ustupaka (EPA - Ilustracija)

Gazprom je upozorio moldavsku kompaniju Moldovagas da će prekinuti isporuku gasa u roku od 48 sati ukoliko Moldavija ne plati 65 miliona dolara za nedavne isporuke, javlja Reuters.

“Cjenkanje” oko novog dugoročnog sporazuma o snabdjevanju energijom između Moldavije i Rusije dovelo je malu istočnoevropsku državu u energetsku krizu prošlog mjeseca, koja je, kako je izgledalo, bila riješena kada su dvije strane postigle novi dogovor, prenosi Tanjug.

No iz Gazproma su upozorili da postoji mogućnost prekida snabdjevanja ukoliko ne bude isplaćen novac.

Kremlj negira da se radi o političkom pritisku

“Potvrđujem da je Moldovagas dobio takvo obavještenje od Gazproma. Dug iznosi 1,3 milijarde moldavskih leja (65 miliona eura). Aktivno radimo na rješavanju problema u roku koji je naveden u upozorenju. Nadam se da ćemo uspjeti riješiti ovaj problem”, rekao je Vadim Čeban, direktor Moldovagasa.

Vlada prozapadne predsjednice Maje Sandu proglasila je vanredno stanje nakon što je njen ugovor sa Gazpromom istekao krajem septembra, kada su se dvije strane sukobile oko cijene i drugih detalja novog sporazuma.

Kremlj je odbacio sugestije da je koristio pregovore kao način da ucijeni Moldaviju i dođe do političkih ustupaka.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO