Smanjen izvoz sirove nafte iz Rusije

Rusija učestvuje u sporazumu grupe OPEC+ o ograničenju proizvodnje sirove nafte, zbog čega su smanjene isporuke drugim zemljama.

Rusija je u prvih 10 mjeseci ove godine izvezla 186,1 miliona tona sirove nafte (EPA)

Ruski izvoz sirove nafte bio je za 4,8 posto manji u periodu januar-oktobar ove godine nego tokom 10 mjeseci 2020. godine, javlja Tanjug pozivajući se na ruske agencije.

Prema podacima Centralnog dispečerskog odjela energetskog kompleksa za goriva, Rusija je u prvih 10 mjeseci ove godine izvezla 186,1 miliona tona sirove nafte.

Sporazum o ograničenju proizvodnje sirove nafte

Rusija učestvuje u sporazumu grupe OPEC+ o ograničenju proizvodnje sirove nafte, zbog čega su smanjene isporuke drugim zemljama, podsjeća agencija Tass.

Zemlje učesnice sporazuma počele su proljetos s postepenim ublažavanjem rezova i povećanjem proizvodnje, tako da je izvoz ruske nafte u oktobru 2021. porastao za tri posto na 20,03 miliona tona.

Izvor: Agencije

Povezane

Nakon prošlogodišnjeg kolapsa cijena energenata, uzrokovanog mjerama ‘lockdowna’, ponovno otvaranje ekonomija dovelo je do naglog oporavka globalne privredne aktivnosti i rasta potražnje za energijom.

Published On 13 Oct 2021
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO