Indija povlači tri kontroverzna poljoprivredna zakona

Poljoprivrednici su se pobunili usljed bojazni da će novi zakoni dozvoliti ulazak privatnih igrača u poljoprivredu i da će to ugroziti njihov prihod.

Nekoliko rundi pregovora sa vladom je doživjelo kolaps u posljednjih nekoliko mjeseci, jer su ministri insistirali na tome da su zakoni dobri za poljoprivrednike (Reuters)

Indijski premijer Narendra Modi izjavio je danas da je odlučio da ukine tri kontroverzna poljoprivredna zakona protiv kojih su farmeri protestovali više od godinu dana.

“Danas sam došao da vam kažem, čitavoj zemlji, da smo odlučili da povučemo sva tri poljoprivredna zakona. Na sjednici koja počinje kasnije ovog mjeseca, okončat ćemo ustavni proces za ukidanje ova tri poljoprivredna zakona”, izjavio je Modi u obraćanju naciji, piše Reuters, prenosi Tanjug.

Zakoni kojima se protive farmeri, uvedeni su u septembru prošle godine, deregulišu sektor, dopuštajući poljoprivrednicima da prodaju proizvode kupcima izvan veleprodajnih tržišta koje reguliše vlada, gdje su uzgajivači osigurani minimalnom cijenom.

Mali farmeri ranjivi

Poljoprivrednici su se pobunili usljed bojazni da će novi zakoni dozvoliti ulazak privatnih igrača u poljoprivredu i da će to ugroziti njihov prihod.

Nekoliko rundi pregovora sa vladom je doživjelo kolaps u posljednjih nekoliko mjeseci, jer su ministri insistirali na tome da su zakoni dobri za poljoprivrednike.

Mali farmeri tvrde da ih izmjene čine ranjivim u odnosu na konkurenciju u vidu velikih preduzeća, i da bi na kraju mogli da izgube cjenovnu podršku osnovnim namirnicama kao što su pšenica i riža.

Izvor: Agencije