Svjetska banka: Ove godine doznake porasle za 7,3 posto

Trend slanja doznaka pokazao se otpornim uprkos globalnoj recesiji izazvanoj pandemijom COVID-19, navodi se u izvještaju Svjetske banke.

Trend slanja doznaka pokazao se otpornim uprkos globalnoj recesiji izazvanoj pandemijom COVID-19, navode iz Svjetske banke (EPA - Ilustracija)

Doznake upućene u zemlje nižeg i srednjeg nivoa dohotka ove godine su porasle za 7,3 posto i dostigle vrijednost od 589 milijardi dolara, saopćila je Svjetska banka, uz napomenu da je ovaj trend rasta veći od predviđenog.

Navodi se da se trend slanja doznaka pokazao otpornim uprkos globalnoj recesiji izazvanoj pandemijom COVID-19, jer je, osim ovogodišnjeg znatnog porasta, prošle godine zabilježio pad od samo 1,7 procenata.

U izvještaju Svjetske banke o migracijama i razvoju iznosi se očekivanje da će tokovi doznaka ka zemljama nižeg i srednjeg nivoa dohotka, osim Kine, drugu godinu zaredom prevazići zbir priliva stranih direktnih investicija (SDI) i inostrane razvojne pomoći (IRP), prenosi Tanjug.

“Tokovi doznaka koje šalju migranti predstavljaju značajnu dopunu državnim programima gotovinskih transfera u cilju pomoći porodicama suočenim sa ekonomskim teškoćama tokom krize izazvane pandemijom COVID-19”, rekao je Michal Rutkowski, direktor Svjetske banke za socijalnu zaštitu i zapošljavanje.

Jak rast doznaka

Prema njegovim riječima, jakom rastu doznaka doprinijela je rješenost migranata da pomognu svojim porodicama u vrijeme oskudice, potpomognuti ekonomskim oporavkom u Evropi i SAD-u, uz programe fiskalnih podsticaja i podrške zapošljavanju.

Ističe se da je oporavak izlaznih doznaka u zemljama članicama Vijeća za saradnju u Perzijskom zaljevu i Rusiji potpomognut i rastom cijena nafte i posljedičnim ubrzanjem privredne aktivnosti.

Doznake su, navode iz Svjetske banke, porasle u većini regiona u svijetu, za 21,6 posto u Latinskoj Americi i na Karibima, 9,7 posto na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, osam posto u južnoj Aziji, 6,2 posto u podsaharskoj Africi i 5,3 posto u Evropi i centralnoj Aziji.

Očekuje se rast doznaka

Očekuje se da će doznake nastaviti da rastu po stopi od 2,6 posto u 2022. godini, u skladu sa globalnim makroekonomskim projekcijama, navodi se u izvještaju Svjetske banke.

Pritom se ukazuje da ponovni rast broja slučajeva COVID-19 i ponovno uvođenje ograničenja kretanja predstavljaju najveći negativni rizik po izglede za globalni rast, zaposlenost i doznake upućene zemljama u razvoju.

Postepeno ukidanje fiskalnih podsticaja i programa podrške zapošljavanju bi također moglo da umanji dotok doznaka, stoji u ovom izvještaju.

Izvor: Agencije