SAD: Iskoristiti strateške rezerve i ‘ohladiti’ cijene nafte

Bidenova administracija zatražila je od velikih kupaca nafte poput Kine, Indije i Japana da razmotre stavljanje u promet svojih rezervi nafte.

Na londonskom tržištu cijena barela je u plusu u odnosu na početak godine za pet posto, a na američkom tržištu oko sedam posto
Američke strateške rezerve su uspostavljene 1970-ih nakon arapskog embarga na naftu (EPA)

Neki od najvećih svjetskih kupaca sirove nafte razmatraju korišćenje strateških rezervi, nakon što ih je SAD pozvao na koordinisanu akciju za “hlađenje” globalnih cijena energije, prenosi Reuters pozivajući se na nekoliko neimenovanih izvora.

Cijene nafte pale su za gotovo četiri posto od srijede, jer se “šok terapija” izgleda počela primjenjivati.

Administracija američkog predsjednika Josepha Bidena zatražila je od velikih kupaca nafte poput Kine, Indije i Japana da razmotre stavljanje u promet svojih rezervi nafte, rekli su izvori Reutersu.

Takav neuobičajen potez dolazi u vrijeme kada se Biden, kojem naredne godine predstoje izbori na sredini mandata, suočava s političkim pritiscima zbog poskupljenja motornih goriva i rasta drugih potrošačkih cijena, do kojeg je dijelom doveo i oporavak ekonomske aktivnosti koji je bio ugušen na početku pandemije.

“Cijena brenta je sada ispod 80 dolara. Ova akcija će imati kratkoročan efekt na tržište nafte i vjerovatno je dobra za korekciju cijene od najmanje pet posto”, kaže John Driscoll, generalni direktor konsultantske kuće JTD Energy u Singapuru.

Razgovori s Japanom i Južnom Korejom

Potez SAD-a, prema ocjeni britanske agencije, takođe reflektuje frustraciju Washingtona jer su članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici više puta odbili ponovljene zahtjeve američke administracije da ubrzaju povećanje proizvodnje.

Biden i njegovi najviši saradnici razgovarali su tokom proteklih nekoliko sedmica sa bliskim saveznicima, uključujući Japan, Južnu Koreju i Indiju, kao i sa Kinom, o mogućoj koordinisanoj akciji puštanja u promet njihovih strateških rezervi nafte (SPR), rekli su Reutersovi izvori.

Kineska državna direkcija za rezerve je potvrdila da radi na oslobađanju rezervi sirove nafte, ali je odbila da komentariše zahtjev SAD-a.

Jedan zvaničnik iz japanskog Ministarstva industrije je rekao da je Washington zatražio od Tokija saradnju na rješavanju pitanja visokih cijena nafte, ali nije mogao potvrditi uključuje li zahtjev koordinisano puštanje u promet nafte iz rezervi. Prema zakonu, Japan ne može koristiti rezerve za snižavanje cijena.

I neimenovani južnokorejski zvaničnik je potvrdio Reutersu da je Washington zatražio od Seoula da izbaci na tržište dio naftnih rezervi.

“Temeljito razmatramo zahtjev SAD-a, međutim, ne ‘oslobađamo’ rezerve nafte zbog rasta cijena. To možemo uraditi samo u slučaju disbalansa sa ponudom, ali ne i da bismo odgovorili na rastuće cijene nafte”, rekao je južnokorejski zvaničnik.

I prije stavljane u promet strateške rezerve

SAD i njegovi saveznici su i ranije koordinisano stavljali u promet strateške rezerve nafte, na primjer 2011. godine tokom rata u Libiji, zemlji članici OPEC-a.

Sadašnji prijedlog, međutim, predstavlja izazov bez presedana za OPEC, naftni kartel koji diktira cijene “crnog zlata” više od pet decenija, jer je američki poziv upućen i Kini – najvećem svjetskom uvozniku sirove nafte.

Američke strateške rezerve su uspostavljene 1970-ih nakon arapskog embarga na naftu, kako bi se obezbjedilo da SAD ima adekvatne zalihe da prebrode vanredne situacije.

OPEC i njeni saveznici, uključujući Rusiju, poznati pod zajedničkim imenom OPEC+, povećavaju isporuke nafte na tržište za 400.000 barela dnevno svakog mjeseca, ali nisu prihvatili Bidenove pozive da dodatno podignu proizvodnju, navodeći kao razlog rizik da bi oporavak potražnje mogao biti krhak.

Izvor: Agencije