Kina pretekla SAD po vrijednosti nacionalnog bogatstva

Neto bogatstvo širom svijeta poraslo je gotovo tri puta u posljednje dvije decenije – sa 156.000 milijardi dolara u 2000. na 514.000 milijardi dolara prošle godine.

Kina bi se potencijalno mogla suočiti sa problemom zbog dugova investitora kao što je Evergrande Group (EPA)

Globalno bogatstvo se utrostručilo u posljednje dvije decenije, u čemu je prednjačila Kina koja je pretekla SAD i zauzela prvo mjesto u svijetu po neto vrijednosti nacionalnog bogatstva, prenosi agencija Bloomberg.

To je jedan od zaključaka iz novog izvještaja istraživačkog ogranka konsultantske kuće McKinsey, koja je analizirala nacionalne bilanse 10 zemalja koje učestvuju sa više od 60 posto u svjetskim prihodima.

Neto bogatstvo širom svijeta poraslo je na 514.000 milijardi dolara u 2020. sa 156.000 milijardi dolara u 2000. godini, prema ovoj studiji. Kina je u tom povećanju učestvovala sa gotovo jednom trećinom. Njeno bogatstvo je skočilo na 120.000 milijardi dolara sa samo 7.000 milijardi koliko je iznosilo 2000-te, godinu dana uoči njenog pristupanja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji koje ubrzalo njen ekonomski uspon.

“Sada smo bogatiji nego što smo ikada bili”, kaže Ian Mischke, partner McKinsey Global Institutea u Zuerichu.

Najviše bogatstva u nekretninama

Neto bogatstvo SAD-a se u istom periodu više nego udvostručilo dostižući 90.000 milijardi dolara, a sporiji rast od kineskog se pripisuje prigušenijem povećanju cijena na američkom tržištu nekretnina.

U obje zemlje, koje predstavljaju najveće svjetske ekonomije, više od dvije trećine bogatstva drži 10 posto njihovih najbogatijih domaćinstava, pri čemu njihov udio i dalje raste, navodi se u izvještaju.

Prema računici McKinseya, 68 procenata globalnog neto bogatstva se čuva u nekretninama, a ostatak u imovini kao što su infrastruktura, mašine i oprema te, u mnogo manjoj mjeri, u takozvanim nematerijalnim dobrima poput intelektualnog vlasništva i patenata.

Finansijska imovina, poput korporativnih obveznica, ne ulazi u računicu globalnog bogatstva jer je suštinski neutrališu obaveze.

Nagli rast svjetskog neto bogatstva u posljednje dvije decenije nadmašio je povećanje globalnog bruto domaćeg proizvoda, ističe se u studiji i dodaje da je tome doprinio skok cijena nekretnina izazvano padom kamatnih stopa. Istraživanjem je utvrđeno da su cijene nekretnina za gotovo 50 posto iznad njihovog dugoročnog prosjeka u odnosu na prihode. To dovodi u pitanje održivosti značajnog porasta bogatstva.

Bogatstvo usmjeriti na produktivnije investicije

“Rast neto bogatstva putem povećanja cijena, koje je iznad inflacije, upitan je sa više aspekata. On ide ‘ruku pod ruku’ sa svim vrstama neželjenih efekata”, kaže Mischke.

Uzlet cijena nekretnina može dovesti do toga da kupovina stana postane nedostupna velikom broju ljudi, što povećava rizik od finansijske krize poput one koja je pogodila SAD 2008. godine, kada je došlo do pucanja nekretninskog balona.

Kina bi se potencijalno mogla suočiti sa sličnim problemom zbog dugova investitora kao što je Evergrande Group, ocjenjuje McKinsey.

Idealno rješenje bi bilo da se svjetsko bogatstvo usmjeri na produktivnije investicije koje povećavaju globalni BDP, navodi se u izvještaju.

Nasuprot tome, upozorava se na scenario iz noćne more – da kolaps cijena nekretnina zbriše čak jednu trećinu globalnog bogatstva, kako bi njegov iznos odgovarao svjetskim prihodima, prenosi  Bloomberg.

Izvor: Agencije