Austrijski trgovci ogorčeni zbog oštrih mjera za nevakcinisane

Udruženje trgovaca zamjera policiji zbog nesrazmjernih kontrola i kazni s kojima je suočen onaj mali broj kupaca koji još dolaze u radnje.

Zbog nedovoljnog proširenja kapaciteta testiranja došlo je i do nemogućnosti zaposlenih da dođu na posao. (EPA)

Austrijski trgovci, zbog lockdowna za nevakcinisane, imaju za trećinu manje kupaca, a zbog kontrola ni vakcinisani i izliječeni ne dolaze mnogo u kupovinu, požalio se Rainer Will, direktor Udruženja trgovaca.

Will je ukazao da će gubitak obrta biti ogroman, a Udruženje računa sa minusom od oko 350 miliona eura sedmično, prenosi Tanjug.

Podsjeća i da je sada vrijeme za kupovinu božićnih poklona, zbog čega stotine hiljada zaposlenih u trgovinama moraju strahovati za svoj  praznični dodatak.

“Posebno sada, kada se odvija najvažnije božićno poslovanje, mnogim trgovcima opada obrt i frekvencija kupaca”, ukazao je Will.

Kritikovao je policiju zbog kontrola, rekavši da onaj mali broj mušterija, koji još dolaze u radnje, bivaju izložene nesrazmjernoj kontroli i kaznama, ako zaborave svoje “2G” dokumente u automobila ili kod kuće.

Trgovci suočeni sa haosom

“Mušterija je sve manje, a troškovi osoblja, zakupa i struje ostaju”, podvukao je Will.

Trgovci su dodatno, kaže, suočeni sa haosom, zbog “3G” pravila na radnom mjestu, odnosno dokaza da su vakcinisani, preboljeli COVID-19 ili imaju negativan test na korona virus.

Will ističe da je, zbog nedovoljnog proširenja kapaciteta testiranja posebno u ruralnim regijama, došlo do nemogućnosti zaposlenih da dođu na posao.

“Uslijedilo je ono na šta smo upozoravali, a to je da brojni mali i veliki trgovci nisu mogli otvoriti sve filijale jer PCR testovi zaposlenih nisu stigli na vrijeme ili antigenski nisu mogli biti urađeni zbog nedostatka termina”, ukazao je Will.

Zbog svih ovih problema Udruženje trgovaca je zatražilo hitnu i ciljanu pomoć trgovcima, koja bi obuhvatila izostanak prihoda, ali sa nivoa pred krizu 2019. godine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada